НОВИНИ

Започна съдебен процес за опит за убийство на турския президент Ердоган

В южна Турция днес започна съдебен процес срещу 47 души, които са обвинени в опит за убийство на президента Реджеп Тайип Ердоган в нощта на осуетения преврат миналата година, предаде Асошиейтед прес.

bnt avatar logo
от БТА
11:54, 20.02.2017
Чете се за: 00:42 мин.
По света
започна съдебен процес опит убийство турския президент ердоган

Тридесет и седем от заподозрените са бивши военни. Те могат да получат доживотни присъди по обвинения, които включват опит за убийство, за промяна на конституционния ред и други престъпления срещу държавата. Подсъдимите са обвинени, че са атакували хотел в курорта Мармарис, където бе отседнал Ердоган, и са убили двама полицаи. Ердоган напусна хотела малко преди той да бъде атакуван в нощта на 15 срещу 16 юли 2016 г.

Турция смята, че превратът е организиран от движението на живеещия в САЩ ислямски проповедник Фетхуллах Гюлен, чиито последователи са обвинени в инфилтриране в армията и други държавни институции. Гюлен отрича да е организатор на преврата.

Процесът се провежда в град Мугла, близо до Мармарис, в сграда на търговски център, която е трансформирана във временен съд, тъй като сградата на съда е твърде малка за гледане на дело с такъв мащаб. Подсъдимите бяха отведени към съда в групи по 10 или 12 човека, като всеки от тях бе държан за ръцете от двете страни от двама представители на жандармерията.

Полицейски хеликоптер кръжеше над района, а снайперисти от полицията наблюдаваха от покрива на сграда. Близо 60 проправителствени демонстранти организираха протест срещу движението на Гюлен, като развяваха турски знамена и издигнаха плакати с искане за възстановяване на смъртната присъда за участниците в опита за преврат.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Съмнения за краста в детска градина в старозагорско село
Съмнения за краста в детска градина в старозагорско село
Майк Пенс се среща с ръководителите на европейските институции
Майк Пенс се среща с ръководителите на европейските институции