НОВИНИ

Започва процес срещу бившето ръководство на АЕЦ "Фукушима-1"

Токийският окръжен съд започва днес гледането на дело за небрежност срещу трима шефове на компанията оператор на атомна централа "Фукушима" - ТЕПКО - след ядреното бедствие през 2011 г. предадоха световните агенции.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
07:06, 30.06.2017
Чете се за: 00:55 мин.
По света
започва процес бившето ръководство аец фукушима

Делото е първото, от което се очаква да установи дали от компанията може да се търси наказателна отговорност, отбелязва Асошиейтед прес.
След като централата понесе тежки поражения от опустошително земетресение и породено от него цунами, радиацията се разпространи в околните общини. Шест години след катастрофата някои райони все още са необитаеми.

Процесът е срещу бившия президент на управителния съвет на ТЕПКО Цунехиса Кацумата (77-годишен) и двама бивши вице-президенти - Сакае Муто (на 66 г.) и Иширо Такекуро (на 71 г.), посочва Франс прес.

Прокурорите закриха случая, но по-късно тримата бяха подведени под отговорност след иск на граждански инициативен комитет.
В началото на дебатите тримата бивши ръководители заявиха, че са невинни, тъй като е било невъзможно да се предвиди подобна катастрофа, и наред с това се извиниха, съобщават японски медии.

Тези трима души със сигурност не са единствените отговорни, но е изключително важно те да кажат каква роля са изиграли, заяви Хасийо Такада от "Грийнпийс Япония".

Кой е отговорен, какъв низ от факти е довел до тази катастрофа и досега не е ясно, а ако не питаме кой е отговорен, има опасност тази трагедия да се повтори, каза Рюико Муто, председателка на гражданския комитет. Животът на много хора беше съсипан и искам обвиняемите да знаят за гнева и болката им, добави тя.

При операциите за спешна евакуация след бедствието в болница починаха 44 души, а други 13 (военни и служители на ТЕПКО) бяха ранени.

Властите твърдят, че нито един от смъртните случаи не се дължи пряко на радиацията от трите аварирали реактора на АЕЦ "Фукушима-1". Те обаче признават официално смъртните случаи, свързани с последвалата евакуация.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
До месец ще е готово обвинението за хулиганските действия в Асеновград
До месец ще е готово обвинението за хулиганските действия в Асеновград
Новото сръбско правителство положи клетва
Новото сръбско правителство положи клетва