НОВИНИ

Защо историческата среща между Доналд Тръмп и Ким Чен-ун ще бъде в Сингапур?

Севернокорейският лидер Ким Чен - ун ще трябва да прелети близо 5000 км, въпреки твърденията, че с неохота предприема пътувания зад граница и със самолет. Толкова е разстоянието от Пхенян до Сингапур. Там от Вашингтон, три пъти по-далечна точка, ще пристигне Доналд Тръмп. Така след месец за първи път действащ американски президент ще се срещне лично със севернокорейски лидер. Защо в Сингапур - вижте в репортажа на Цветелина Йорданова.

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
20:55, 11.05.2018
Чете се за: 00:52 мин.
По света

Сигурност, неутралитет и приятелски отношения с големите световни играчи - Сингапур има всичко това и изглежда идеалното място за писане на история на 12 юни. Лъскавият град - държава беше предпочетен за декор на безпрецедентната среща пред военния пейзаж на демилитаризираната зона между двете Кореи. С малко под 6 милиона жители, той е финансовото сърце на Югоизточна Азия. А сега ще е в центъра и на глобалната политика.

Доналд Тръмп, президент на САЩ: Ще постигнем страхотна сделка за света, за Северна Корея, за Южна Корея, за Япония и Китай.

В Сингапур живеят над 30 000 американци, 4 200 американски фирми правят бизнес тук, в града са и регионалните централи на Фейсбук и Гугъл. За 2016 - г в страната са инвестирани 228 милиарда долара от САЩ. Американски бойни кораби са във военноморска база в Сингапур. От друга страна, Сингапур е в добри отношения и с Пхенян, въпреки че миналата година все пак под международен натиск наложи санкции на Северна Корея. Но в страната има севернокорейско посолство и до 2016г. севернокорейците можеха да посещават Сингапур без виза.

;

В Сингапур си дават сметка какъв е залогът.

Това събитие ще представи Сингапур като страна с важна роля в изграждането на световния мир.
Поддържаме отношения и с двете страни. Имаме добри отношения със Съединените щати и Китай. В дългосрочен план това ще донесе сериозни ползи за Сингапур.

Медиите в Сингапур са под контрол, прояви на обществено недоволство и улични протести са немислими. През 2015 година страната вече беше домакин на ключова среща - между президентите на Китай и Тайван.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Адвокатът, защитавал Сергей Антонов: „Българската следа“ е клевета
Адвокатът, защитавал Сергей Антонов: „Българската следа“ е клевета
Мъжът, който блъсна с колелото си дете в Южния парк, остава в ареста за 72 часа
Мъжът, който блъсна с колелото си дете в Южния парк, остава в ареста за 72 часа