НОВИНИ

Защо мнозинството от турците в Германия гласуваха "За" на референдума в Турция?

В Германия - страната с най-голяма турска общност в Европа - милион и половина души имаха право на глас в референдума за конституционни промени. И въпреки свободния достъп до информация 63 процента от тях - около 450 хиляди души - гласуваха "ЗА" исканите от Ердоган промени. В Германия сега си задават въпроса защо се случи така и къде е грешката в интеграцията.

bnt avatar logo
от Емилиан Лилов - Дойче Веле
20:22, 18.04.2017
Чете се за: 00:57 мин.
По света

Турците в Германия изглежда желаят на своите сънародници в Турция да живеят в условията на автокрация, даже връщането на смъртното наказание. Самите те се радват на свободата си в Германия, но пък нямат нищо против в родината им да се разпорежда един самодържец. Само така можем да си обясним поведението на онези 63 процента от живеещите в Германия турци - около 450 хил. души, които на референдума гласуваха за конституционната реформа на Ердоган.

Но това би било твърде опростенческо обяснение. Едва ли гласувалите с „да" искрено желаят Турция да се сбогува окончателно с демокрацията. В техните очи президентът Ердоган иска да направи Турция отново велика, по подобие на президента Доналд Тръмп и неговото „Make America Great Again". Повечето от тези хора вероятно изобщо не си дават сметка, че накрая може да се случи точно обратното - Турция да изпадне в тежка изолация, която да не бъде желана вече дори и като туристическа цел.

Силните епитети на Ердоган от последните месеци, и най-вече нескопосаните му сравненията с нацизма, мобилизираха неговите привърженици в Германия.

Известният берлински експерт по въпросите на интеграцията Казим Ердоган твърди, че 80 процента от живеещите в Германия турци са неудовлетворени от постигнатото - хора, които не са реализирали мечтите си. Те се чувстват като губещи, а това ги капсулира и кара да хвърлят вината за собствените си неуспехи на централната власт в Германия. И за да може Германия да си направи правилните изводи след отрезвяващия от, трябва да бъде честна спрямо себе си: политиците и гражданското общество трябва да си признаят, че - при всичките успехи в интеграцията през последните десетилетия - има и много пропуски, след като толкова много живеещи в Германия турци подкрепиха един човек, който между другото иска отново да въведе смъртното наказание.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Задръствания по празниците за поредна година
Задръствания по празниците за поредна година
Избягалият шофьор остава в ареста
Избягалият шофьор остава в ареста