НОВИНИ

Застрахователи: Законът за справяне с градушките ще оскъпи всички застраховки

От компаниите предупреждават, че така написаните текстове ще доведат до увеличаване на застрахователните премии по всички застраховки, не само селскостопанските.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
19:07, 21.06.2018
Чете се за: 01:08 мин.
У нас
застрахователи законът справяне градушките оскъпи всички застраховки

Асоциацията на застрахователите в България се обяви срещу закопроекта за справяне с природните бедствия. Според фирмите от бранша ако текстовете бъдат приети в този вид, това ще доведе до поскъпване на най-масовите видове застраховки - "Каско" и "Домашно имущество". На практика всички коректни хора и фирми, които се застраховат ще покриват с парите си щетите и на тези селскостопански производители, които не се застраховат.

"Предложеният модел за финансиране на дейноститее в разрез с обществения интерес и социална справедливост, тъй катоще бъде до голяма степен финансиран с надбавка (косвен данък) върхупремиитена застраховани лица по доброволни застраховки, които нямат нищо общо със сектора на земеделието. Така, добросъвестните потребители ще трябва да плащат по-високи премии, за да за обезпечават мероприятия по превенция на земеделски стопани, включително и незастраховани такива", обясняват застрахователите.

Според тях предлаганият финансов модел не е икономически обоснован и липсва финансова логика за прилагането му.

"Основателни съмнения буди и ефективността на разходваните средства за превативните мероприятия от Изпълнителната агенция за борба с градушките (ИАБГ). За сравнение, в Сърбия, където климатичните условия са подобни на нашите, а методът за борба с градушките(изстрелване на ракети от земята)е идентичен с българския, разходът за единица защитена площ е почти два пъти по-нисък – 2,72 евро на хектар в Събрия при 4,3 евро на хектар в България."

Освен това не се дават никакви преференции за застрахованите в случай, че са взели мерки за намаляване на риска. Така например ако земеделските производители са инвестирали в противоградова защита, напояване, предотвратяване на пожари и други, те няма да бъдат насърчени по никакъв начин.

"До момента е известно, че крупните земеделски производители не застраховат земеделските култури, заради малката вероятност цялата площ да бъде увредена от природни бедствия и съответно да претърпят големи загуби. На практика се получава, че от една страна застрахователите ще финансират превенция за големи земеделски производители, които принципно не сключват застраховки, а друга страна – източник на финансиране биха били застраховани лица, които нямат отношение и не са облагодетелствани от законопроекта", обясняват фирмите.

От Асоциацията са изпратили становищата си до всички заинтересовани държавни институции.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Премиерът Борисов отговори на опозицията за вота на недоверие
Премиерът Борисов отговори на опозицията за вота на недоверие
ДРУГИТЕ новини: Посрещане на щедрото слънце
ДРУГИТЕ новини: Посрещане на щедрото слънце