НОВИНИ

„Зелен билет“ в битката за по-чист въздух

Европейските градове водят битка със замърсяването чрез най-различни мерки – от намаляване скоростта на автомобилите до повече пешеходни зони и велоалеи.

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
10:59, 02.02.2018
Чете се за: 00:51 мин.
Истории
зелен билет битката чист въздух

София въведе „зелен билет“, за да стимулира използването на градския транспорт. 20 хиляди души се възползваха от него, за да пътуват за 1 лв. на 28 януари в рамките на цялата градска мрежа. Местните власти побързаха да отчетат положителни резултати за качеството на въздуха, макар че за траен ефект са необходими устойчиви и последователни мерки.

Едва ли обаче е толкова лесно. Париж от години изпробва различни начини, за да ограничи замърсяването – зони без автомобили, дни без автомобили, дни за автомобили само с четни или само с нечетни номера…

Френската столица въведе дори безплатен градски транспорт в дните с най-голямо замърсяване. Но за кратко. Транспортните синдикати изчислиха, че загубите от безплатен транспорт възлизат на 4 милиона евро дневно.

Така се ражда идеята за билет от 3,80 евро (или цената на два билета за метро), който да важи 24 часа за всички зони в Париж.

В последните дни на миналата година градският транспорт на Скопие стана безплатен заради повишено замърсяване на въздуха. Все пак мярката в македонската столица бе само докато се нормализира ситуацията.

А в Талин общественият транспорт е безплатен от години. В подкрепа на това естонците гласуват на референдум през 2012 г.

Дали заради това, или по други причини, но естонците са сред европейците, които са най-доволни от качеството на въздуха, който дишат, заедно с жителите на Дъблин, Виена, Хелзинки, Люксембург, Стокхолм и Любляна.

Между 75% и 88% от гражданите на тези градове оценяват положително качеството на въздуха. Най-недоволни са българите и румънците - съответно 28% и 22% смятат, че въздухът в София и Букурещ е добър.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нулев прием в Медицинския факултет на СУ за следващата година
Нулев прием в Медицинския факултет на СУ за следващата година
Съдът остави в ареста четиримата задържани за отвличането на Адриан Златков
Съдът остави в ареста четиримата задържани за отвличането на Адриан Златков