НОВИНИ

Зеленски е готов за преговори с Русия и изпълнение на Минското споразумение

Президентът на Украйна Владимир Зеленски заяви готовността си да преговаря с Русия и да изпълни Mинските споразумения за разрешаване на конфликта в Донбас, предава ТАСС.

зеленски готов преговори русия изпълнение минското споразумение
bnt avatar logo
от БНТ
21:59, 04.06.2019
Чете се за: 00:54 мин.
По света

"Готови сме да преговаряме с Русия, готови сме да изпълним споразуменията от Минск, но първо трябва да можем да се защитим и да станем по-силни икономически, политически и във военно отношение", каза той на съвместен брифинг с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг във вторник в Брюксел, където украинският президент се намира на първа визита след встъпването си в длъжност.

В същото време президентът призна, че първо, Украйна трябва да проведе реформи, които да доведат страната до стандартите на НАТО.

Зеленски потвърди неизменността на курса, избран от бившото ръководство на страната за членство в НАТО и Европейския съюз. "Стратегическият курс на Украйна е насочен към придобиване на пълноправно членство в ЕС и НАТО", каза той.

Държавният глава благодари на Столтенберг за "политическата и военна подкрепа, която Украйна получава от съюза и нейните отделни членове."

;

Държавният глава прикани НАТО да проведе изнесено заседание на посланическо равнище в Украйна на Северноатлантическия съвет. "Очакваме с нетърпение срещата на Северноатлантическия съвет в Украйна", каза той.

От време на време Алиансът провежда заседания на Съвета на НАТО на ниво посланици в столиците на страните партньори. Такива срещи са предимно символични и са насочени към изразяване на подкрепа и стремеж за продължаване на развитието на сътрудничеството. За последен път подобна среща се проведе в Украйна през 2017 година, припомня TACC.

В момента Унгария блокира провеждането на заседания на Комисията НАТО-Украйна на равнище външни министри в знак на протест срещу закона за украинския език. Това обаче няма да попречи на провеждането на заседание на Северноатлантическия съвет на НАТО в Украйна, тъй като то се провежда не на министерско, а на посланическо равнище.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В „Референдум“: Мнозинството българи - скептици за цените в енергийния сектор
В „Референдум“: Мнозинството българи - скептици за цените в енергийния сектор
Данъците няма да се променят, обеща премиерът Борисов
Данъците няма да се променят, обеща премиерът Борисов