НОВИНИ

Земетресението в Италия засегна регионалната икономика

Компанията Ланци (Lanzi) прави шунка в италианския град Норча от над половин век. Това е семеен бизнес, който дава работа на петте деца на Давид Ланци, както и на още 60 местни жители, посочва Асошиейтед прес.

bnt avatar logo
от БТА
10:42, 03.11.2016
Чете се за: 01:48 мин.
По света
земетресението италия засегна регионалната икономика

Всичко това сега е изложено на риск, след като земетресението в неделя събори стените на месопреработващия цех на компанията. Ланци работи денонощно, за да поддържа производството, разчиства останките и търси държавна помощ. Повечето служители в момента са останали без домове и спят в колите си или в палатки. Без помощ, бизнесът ще потъне.

"Няма да уволня никого," заяви той пред Асошиейтед прес. "Ако държавата ни помогне, добре. Ако ли не, свършени сме," коментира той.

Норча, един от градовете, които пострадаха най-тежко от земетресението с магнитуд 6,6, е известен с шунката си. Ланци има годишни приходи от 15 милиона евро (16,8 милиона долара), а щетите, които очаква, са на стойност 1,5 милиона евро.

Представители на търговския сектор казват, че земетресението е засегнало регион в централна Италия, в който има около 10 000 компании. Най-силно са засегнато дребните предприемачи, които са около 90 процента от стопанския оборот.

Складовете на компаниите за млечни продукти и висококачествена шунка са разрушени и фирмите бързат да продадат стоката си преди да се е развалила. Туристическият сектор ще остане почти замрял в обозримо бъдеще. Малките производители се сблъскват с нарушаване на доставките.

Премиерът Матео Ренци обеща да възстанови жилищата, църквите и бизнеса, което ще бъде ключът към повторното включване на икономическия двигател в региона. Миналата седмица правителството задели 40 милиона евро за 62 общини, засегнати от двата труса на 26 октомври. Тази седмица ще заседава, за да обсъди нови средства след мощното земетресение в неделя, което разшири зоната на пострадалите до общо 200 общини. Рано днес нов трус с магнитуд 5 бе усетен в региона, но все още няма данни за щети и ранени.

Директорът на занаятчийската асоциация в една от провинциите на област Марке, Алесандро Мильоре, каза, че логистиката е най-голямата пречка, с която се сблъскват компаниите. Производствените бази са извън градските центрове, които бяха най-сериозно засегнати, но разрушените пътища означават, че компаниите не могат да получават или да правят доставки. Проблемът е особено осезаем в обувната индустрия, която вече е притисната от китайската конкуренция, отбеляза той.

Много хора се изнесоха към крайбрежните райони и има все по-големи дискусии дали производството да не се прехвърли на безопасно място, далеч от планините с разломните линии, отбелязва Мильоре. Колко големи са последиците от земетресението, все още е трудно да се прецени.

Трудностите с транспорта се усещат особено силно от малките селскостопански производители, особено от хората, отглеждащи добитък.

Много често тези производители продават месо и сирене направо на туристите, а оборите им са повредени, с рухнали покриви, разрушения има и по жилищата им. Докато част от хората могат да се изнесат към крайбрежието, то тези производители трябва да останат близо до бизнеса си, посочи Франческо Фучили, президент на Колдирети (Coldiretti) в провинция Марчерата.

Фермерското лоби на Колдирети посочва, че производителите на мляко няма къде да доставят продукцията си, тъй като много производители на сирене са спрели работа, заради разрушения в цеховете.

Заради щетите по оборите около 60 000 крави, овце и прасета остават без безопасен подслон преди зимата. Така че част от добитъка или трябва да бъде продаден на други фермери, или да се намери къде бързо да бъде изклан

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Съдът решава днес има ли право Тереза Мей да активира Брекзит без парламента
Съдът решава днес има ли право Тереза Мей да активира Брекзит без парламента
Стивън Сегал получи руско гражданство
Стивън Сегал получи руско гражданство