НОВИНИ

Жан-Клод Юнкер: ЕС е ангажиран с перспективата за страните от Западните Балкани

Европейският съюз остава силно ангажиран с европерспективата за страните от Западните Балкани. Това заяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер след работната среща в София с премиера Бойко Борисов и с лидерите на държавите от региона. По думите на Юнкер това ще стане евентуално през 2025 г, ако са изпълнени всички необходими условия. Премиерът Борисов подчерта, че Западните Балкани са неделима част от Европа и включването им в общото европейско пространство на сигурност и икономическо развитие е от стратегическо значение за трайната стабилност на целия Европейски съюз.

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
20:00, 01.03.2018
Чете се за: 01:54 мин.
У нас

Жан-Клод Юнкер дойде у нас в края на Балканската си обиколка, заедно с еврокомисарите Федерика Могерини и Йоханес Хан. Каза, че много обича България, похвали правителството и премиера за резултатите от председателството на съвета на ЕС до момента. За страните от региона Юнкер посочи, че имат желание да предприемат реформите, необходими за присъединяване към ЕС, но има още много работа за вършене=

Жан-Клод Юнкер - председател на ЕК: Не че искам да ги обидя, но на този етап нито една държава от Западните Балкани не отговаря на всички условия за членство в ЕС, въпреки че имат огромен напредък.

Всички страни трябва да са приключили двустранните териториални конфликти преди да се присъединят, каза още Юнкер и добави, че ЕС следи отблизо тази нестабилност, не я иска, а напротив държи на един спокоен регион. ЕС е голям пазар с много положителни ефекти за икономиката и целта е Западните Балкани да попаднат в този обхват, бе категоричен председателят на Еврокомисията.

Жан-Клод Юнкер - председател на ЕК: Връщам се в Брюксел убеден, че мястото на Западните Балкани е в ЕС. Присъединяването не е мечта, а нещо, което може да се реализира. Трябва да се съсредоточим не толкова върху крайните дати, а върху същността на самия процес. Не можем да правим отстъпки по условията за присъединяване. Наблягам на нуждата да работим заедно и да имаме ефективна борба срещу организираната престъпност и корупцията, която унищожава обществото.

Премиерът Бойко Борисов акцентира върху факта, че страните от Западните Балкани разчитат много на помощта от ЕК и хибридното финансиране от банките. До срещата на върха в София през май, по думите му, всички лидери от региона са си поставили амбициозната задача да имат ясни и готови проекти за изграждане на приоритетната инфраструктура в страните им, за да бъде обсъдено конкретното финансиране на свързаността в региона - транспортна, дигитална и енергийна.

Бойко Борисов - министър-председател: Защото ние в следващите две-три години с колегата Вучич можем да кажем София - Белград или София - Истанбул също ще бъде готова, защото ни остават малки отсечки.

Изключително важно е изграждането на Стратегическите транспортни коридори 4-8-10 и магистралата на мира Сърбия - Косово, посочи още Борисов.

Бойко Борисов - министър-председател: С тази си обиколка Жан Клод Юнкер показа и цяла Европа го следи, че и там, където малко се говори за Западните Балкани, поне заради него ще го чуят и ще го видят повече хора.

След проведените днес в Бояна двустранни срещи между лидерите на държавите от региона премиерът е оптимист за бъдещето развитие на нерешените до момента конфликти.

Бойко Борисов - министър-председател: Тук е мястото, защото на Балканите има различни интереси да потвърдиме, че ние това което правим под егидата изцяло на ЕС, не е насочено нито срещу Русия, нито срещу Турция нито срещу, който и да е от съседите, точно обратното искаме на нашия регион да постигнем мир, стабилност.

На всички срещи в подобен формат България представлява и интересите на Гърция и Румъния, подчерта премиерът Бойко Борисов и заяви, че от тук нататък изключително важни ще бъдат и съвместните действия на всички държави от региона срещу корупцията, организираната престъпност и тероризма.

Затова, по думите му, трябва да продължи съвместната работа на специалните служби, службите за борба с организираната престъпност, прокуратурата, както и бързата обмяна на информация.

А в рамките на двустранните си срещи с председателя на Еврокомисията, с президента на Косово Хашим Тачи и с премиерите на Черна Гора и Албания - Душко Маркович и Еди Рама, Бойко Борисов подчерта, че включването на Западните Балкани ще гарантира стабилността на целия ЕС.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
40-метрова мартеница спуснаха от Лакатнишките скали
40-метрова мартеница спуснаха от Лакатнишките скали
Ученици изработиха мартеници чрез плъстене
Ученици изработиха мартеници чрез плъстене