НОВИНИ

Жените на джихада

За жените в джихада няма възрастови ограничения. Те трябва да са предани, съвестно да помагат и да изпълняват заповедите на мъжете в Свещената война. Досега беше така. Но напоследък ролята на жените в джихада се промени. Те все по-често избират да са воини. Преди дни в Мароко беше разбита изцяло женска терористична клетка - десетина жени, които планирали кървави атентати в родината си. В средата на септември беше осуетен атентат в сърцето на Париж. Зловещото нападение трябвало да бъде извършено от представителки на нежния пол. Според бившия агент на ЦРУ и съветник на американското правителство Марк Сейджмън жените вероятно са „бъдещето” при терористичните атаки.

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
08:14, 05.10.2016
Чете се за: 02:18 мин.
По света
жените джихада

МОМИЧЕТО, КОЕТО ТЪРСЕШЕ ОТГОВОРИ

“Сара изглеждаше като всички момичета на нейната възраст. На 22 тя споделяше радостите и тъгите на поколението, което търси отговори”. Това е изповедта на една майка на момиче, присъединило се към джихада.

Сара Х. вече е на 23 години. Отдадена е на Ислямска държава и държи вън от живота си всички, които не вярват в радикалния Ислям. Повечето от новите си приятели не е виждала на живо, познава ги от Интернет. Като Лароси Абала, радикализираният мъж, който уби полицейска двойка в дома им в Манянвил край Париж. Сара Х. трябвало да се омъжи за него. Но след като Абала беше убит при полицейската операция, Адел Кермиш бил определен за бъдещ жених на младата жена. Тя не познавала и него. До сватба не се стигнало. Кермиш беше ликвидиран от полицаи, след като осъществи зловещото убийство на свещеника Жак Амел в църква в град Сент Етиен дю Рувре.

„Радикализирането на дъщеря ми беше „психилогическо изнасилване”, споделя майката на момичето. Сара Х. беше задържана заради осуетения опит за атентат в Париж с газови бутилки.


ГОСПОЖА ТЕРОР

Орнела Г, на 29 години, майка на 3 деца. Израснала е в християнско семейство, но приела Исляма през 2009 г., когато се омъжила за мюсюлманин. Оттогава носи и бурка.

Орнела Г. е известна на службите. Разпитвали са я през 2014-та година, след като се върнала от Турция с децата си. Жената обяснила, че била там на семейна ваканция, но според разследването тя подготвяла заминаването си за Сирия. Орнела Г. била включена в списъка за следене на хора и поставена под домашен арест.

През последните две години личният живот на Орнела се променил. Тя се разделила със съпруга си и се омъжила за Абу Омар. Не го познавала, бракът бил уреден по телефона. В началото на септември тя се свързала с Инес М.


ТИЙНЕДЖЪРКАТА - ДЖИХАДИСТ

Инес М., родена е на 15 март 1997 година. В семейството тя била третата от пет дъщери. Преди три години напуснала училище, но не си намерила работа. Съседи разказват, че тогава започнала да забулва лицето си.

Инес била много активна в социалните медии. Поддържала контакти с много джихадисти. Познавала е и годеницата на Амеди Кулибали – атентатора от парижкия супермаркет. Инес се опитала да замине за Сирия заедно с годеницата на Кулибали - Хаят Бумедиен. Звездният миг на тийнейджърката-джихадист трябвало да бъде взривяването на Нотр Дам. Според разследващите Инес изиграла голяма роля в организирането на атентата. Тя взела колата на баща си "Пежо" 607. Автомобилът трябвало да бъде взривен до катедралата. Не успели. Жените избягали при вида на мъж, когото помислили за цивилен полицай.

Няколко дни Инес и Сара се укривали при Амел С. – най-възрастната в групата. Тя е на 39 години, майка на четири деца.


НЕДОПУШЕНАТА ЦИГАРА

В "Пежо"-то полицаите откриха газови бутилки, одеало със запалителна течност, недопушена цигара и пръстови отпечатъци на Орнела. След като не успели да взривят колата, Орнела избягала при бившия си съпруг. Той ѝ обещал да я отведе далеч от Париж. На 8 септември двамата бяха арестувани на магистралата за Марсилия.

Сара и Инес бяха задържани в дома на Амел. Те оказали съпротива, опитали се да нападнат полицаите с кухненски ножове. В чантата на Инес било открито писмо, което доказвало нейната вярност към "Ислямска държава".


МОДА ИЛИ ФЕМИНИЗИРАНЕ НА ТЕРОРИЗМА

В джихада винаги е имало жени, но досега те бяха вдовици, съпруги, сестри. От тях се изискваше да раждат следващото поколение бойци. Според специалисти, новото оръжие на Ислямска държава са жените-джихадисти. Много от тях са израснали в Западния свят, свикнали са да бъдат равни с мъжете и да са активни, за това за тях не е трудно да се превърнат във воини. Освен това, те предизвикват по-малко съмнение в сравнение с мъжете. Доказва го фактът, че две от задържаните са били включени в списъците за наблюдение, но независимо от това са успели да организират атентат.

“Ако в началото изглеждаше, че жените са били ограничени да изпълняват само семейни и домакински задачи в терористичната организация, сега трябва да приемем, че това разбиране е до голяма степен неактуално. Терористите използват жени, млади жени да сбъдват техните планове“, заяви френският прокурор Франсоа Молин след осуетения опит за атентат в Париж.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Милена Дамянова: Не са ясни причините за закриването на метеостанцията на Мусала
Милена Дамянова: Не са ясни причините за закриването на метеостанцията на Мусала
Международен ден на учителя - какви са заплатите по света и у нас?
Международен ден на учителя - какви са заплатите по света и у нас?