НОВИНИ

10 храни, които не трябва да съхраняваме в хладилник

храни съхраняваме хладилник
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
13:00, 08.06.2020
Чете се за: 01:20 мин.
Още

Много хора са на мнение, че запазването на храните в студена среда ги поддържа по-свежи за по-дълго. За съжаление това не важи за всички хранителни продукти и може да съхранявате храната си на неправилно място.

Ето 10 храни, които трябва да избягвате да съхранявате в хладилника и защо.

Картофи

Картофите в идеалния случай трябва да се съхраняват в хартиени торби или мрежести торбички на хладно и сухо място, като вътре в килера. Съхраняването на картофите в хладилника превръща нишестето в захар, което кара вашият картоф да е сладък, зърнест и ще се обезцвети. Не мийте преди съхранение, тъй като влагата ще ускори развалянето.

Лук

Лукът не трябва да се съхранява в хладилника, тъй като влагата ще гo размекне и ще стане кашест. Съхранявайте го на сухо и добре проветриво място и се уверете, че е тъмно.

Домати

Съхраняването на домати в хладилника уврежда мембраната вътре в домата, която след това променя вкуса и аромата. Охладените домати имат вкус на малко воднист и неузрял. Дръжте ги в купа или кошница. Те ще узреят и ще увеличат аромата си.

Чесън

Чесънът трябва да се съхранява на хладно и сухо място. Поставянето му в хладилника ще доведе до поникване и превръщането в гума.

Хляб

Хлябът е обичайна храна, която погрешно се съхранява в хладилника. Съхраняването на хляб там го прави жилав. Това също ускорява процеса да остане застоял поради влажната и студена температура.

Мед

Съхраняването на меда в хладилника ще доведе до кристализирането му. Медът остава свеж и гладък, когато се съхранява навън. Уверете се, че е плътно запечатан.

Авокадо

Съхранявайте авокадото си в отворени кафяви торбички и извън хладилника. Поставянето му там затруднява процеса на зреене. Съхраняването на авокадо в близост до банани ще ускори процеса на зреене.

Банани

Ако сте закупили банани, които все още трябва да узреят, не трябва да ги поставяте в хладилника. Студените температури ще ги превърнат в каша и ще почернеят, тъй като нямат естествена защита в студа. Въпреки това, узрелите банани са безопасни за съхраняване в хладилника.

Пъпеши

Съхраняването на вашите пъпеши в хладилника може да има смразяващ ефект върху тях, което от своя страна се отразява на хранителната им стойност. Пъпешите най-добре се държат на стелажа с плодове. Можете обаче да увиете нарязани парчета пъпеш във фолио и да ги поставите в хладилник.

Зехтин

Съхраняването на зехтин в хладилника ще доведе до кондензиране и превръщане в твърда консистенция, наподобяваща масло. Подобно на други масла, зехтинът трябва да се съхранява на хладно и тъмно място.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Туристка загина, след като падна отвисоко край манастир до Карлуково
Туристка загина, след като падна отвисоко край манастир до Карлуково
Учени от Велико Търново изобретиха UV лампа, която убива вирусите
Учени от Велико Търново изобретиха UV лампа, която убива вирусите