НОВИНИ

120 машини са излезли от строя през изборния ден

Виолета Русенова
от Виолета Русенова
19:53, 27.10.2024
Чете се за: 01:47 мин.
У нас
машини
Снимка: БТА
Слушай новината

120 са машините, с които е преустановено гласуването към 19:30 часа, съобщи Централната избирателна комисия. 8 от устройствата са в чужбина. При предишните избори на 9 юни дефектиралите устройства бяха 148. От ЦИК не очакват сега да се надвиши техният брой.

На тези избори не се коментира дали машинните бюлетини без печат са валидни, за разлика от сигналите за хартиени бюлетини само с един печат. Ако не са поставени два печата на бюлетината, тя е невалидна, напомниха от ЦИК.

Последните данни за активността са към 16 часа, окончателната активност ще е ясна, когато се обработят данните от гласуването и са ясни резултатите.

Темата, която засенчи проблемите с гласуването, е смяната на състави на секционните избирателни комисии от партии малко преди началото на изборния ден. Не се стигна до общо решение на заседание на цик да се вземат по-различни мерки спрямо районните избирателни комисии, нарушили указанията на ЦИК да не се правят смени, освен ако няма основателна причина.

Зам.-председателят и говорител на комисията Росица Матева посочи за пореден път, че членовете на СИК трябва да се назначават не 25 дни преди вота, а по-близо до изборите.

Утре в десет часа в ЦИК се очакват и първите районни избирателни комисии с протоколите им, според предварително обявения график.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Земетресение с магнитуд 5 беше усетено в Адана, Южна Турция
Земетресение с магнитуд 5 беше усетено в Адана, Южна Турция
НА ЖИВО: ПЪРВИ РЕЗУЛТАТИ ОТ ЕКЗИТПОЛ - кой влиза в 51-вия парламент?
НА ЖИВО: ПЪРВИ РЕЗУЛТАТИ ОТ ЕКЗИТПОЛ - кой влиза в 51-вия парламент?