НОВИНИ

24 години по-късно: Отборите на САЩ и Иран между футбола и политиката

Милен Атанасов
от Милен Атанасов
17:05, 29.11.2022
Чете се за: 03:45 мин.
САЩ
години късно отборите сащ иран футбола политиката
Слушай новината

САЩ срещу Иран на Световно първенство по футбол. Едва ли сблъсъкът може да се ограничи само до зеления терен на стадиона "Ас Сумама" в Катар. Организаторите на Мондиала постоянно напомнят политиката да не се смесва със спорта, но призивът им изглежда като трудно изпълнимо желание на фона на отношенията между Вашингтон и Техеран.

Поводите футболът да се превърне в залог на геополитическите интереси са не един и два. Двата отбора излизат за втори път един срещу друг в мач от Световното първенство. Първата им среща е през 1998 г. във Франция, когато на терена в Лион Иран победи САЩ с 2-1. На иранските футболисти е наредено да не се ръкуват с противниковия отбор, в разрез с протокола на ФИФА. Компромисното решение е да подарят на съперниците си бели цветя. При традиционната размяна на фланелките иранските футболисти така и не обличат екипите на американските играчи.

Преди 24 години обаче напрежението между Запада и Техеран трудно може да се мери със сегашната ситуация. Тогава не е имало яростни протести в Иран, предизвикани от смъртта на 22-годишната Махса Амини след задържането ѝ от нравствената полиция. Не е имало и над 450 убити и повече от 18 000 арестувани при уличните демонстрации. Иранските власти не са обвинявали САЩ в подклаждане на мащабното недоволство, което прилича все повече на бунт.

По онова време никой ядрен експерт не е твърдял, че Ислямската република разполага с достатъчно запаси от уран за направата на атомна бомба. Не е имало и дронове иранско производство, с които Русия да нанася удари по градовете и енергийната инфраструктура на Украйна.

Днес обаче всичко това е факт. Футболистите на Иран отказаха да изпеят националния химн преди първия им мач в Катар - срещу Англия. Мълчанието им беше знак за подкрепа за протестите в страната им. При втората им среща от групата срещу отбора на Уелс охраната край стадиона трудно успя да потуши бурните сцени между ирански привърженици на протестното движение и проправителствени активисти.

Снимки: БГНЕС

Ако Иран спечели днешния мач, властите в Техеран ще направят всичко възможно да се възползват от победата и да заглушат масовото недоволство. Те вече реагираха възмутено на протеста на Американския футболен съюз, който в публикациите си за мача в социалните мрежи за кратко помести иранското знаме без герба на Ислямската република. Под въпрос е дали на мача ще присъстват американски или ирански официални представители. На срещата Иран - Уелс държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен беше на трибуните. А охраната ще бъде особено бдителна за ирански фенове с фланелки с надпис "Жена, живот, свобода" - лозунга на протестното движение, което се разраства и извън страната.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Президентът на Украинската футболна федерация беше арестуван
Президентът на Украинската футболна федерация беше арестуван
Съдът остави окончателно в ареста задържаните у нас във връзка с атентата в Истанбул
Съдът остави окончателно в ареста задържаните у нас във връзка с атентата в Истанбул