НОВИНИ

36 години от световния рекорд на Стефка Костадинова в скока на височина

години световния рекорд стефка костадинова скока височина
bnt avatar logo
от БНТ
11:13, 30.08.2023
7728
Чете се за: 02:35 мин.
Спорт
Слушай новината

Днес се навършват 36 години от едно историческо за българския спорт събитие – поставянето на непокътнатия и до днес световен рекорд от 209 см. от Стефка Костадинова в скока на височина.

На 30 август 1987 г., по време на световното първенство по лека атлетика зрителите по трибуните на Олимпийския стадион в Рим стават свидетели на феноменално постижение, което и до днес е недостижимо.

Рекордът на 22-годишната тогава Стефка Костадинова не е подобрен и до днес. Тя стига до него с 9 успешни скока. Преодолявайки квалификациите със 191 см., във финала Стефка Костадинова прави общо 13 опита, от тях 9 са успешни.

Тези 209 см. са част от удивителната кариера на българката, призната за най-великата в историята на тази дисциплина. Тя е олимпийска шампионка в Атланта 1996 г., сребърен медалист от Игрите в Сеул 1988 г., пет пъти е световен шампион в зала, два пъти на открито, има общо пет златни отличия от европейски шампионати. Четири пъти е избирана за спортист номер 1 на България.

10 години след постижението си, Костадинова слага край на състезателната си кариера. От 2005 г. тя е председател на БОК.

Костадинова винаги е казвала, че световният рекорд не е само неин, а принадлежи на България. Председателят на БОК напомня, че това върхово за планетата постижение, а и всичките й успехи са благодарение на хората край нея, на екипа от треньори и специалисти, на спортното училище в Пловдив, на клуб „Тракия“, на лекоатлетическата федерация, на ръководители и на държавата инвестирала в спорта. И още – благодарение на конкуренцията от няколко много класни българки тогава в дисциплината, представителки на прочутата родна школа в сектора за висок скок.

Повече за феноменалната кариера на Стефка Костадинова може да видите в предаването на БНТ "Зала на славата", в което специален гост е легендарната българска спортистка!

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Анди Мъри постигна победа №200 от Големия шлем и си осигури мач с Григор Димитров
Анди Мъри постигна победа №200 от Големия шлем и си осигури мач с Григор Димитров
Членството на България в Шенген беше централна тема на Мария Габриел в Стратегическия форум в Блед
Членството на България в Шенген беше централна тема на Мария Габриел в Стратегическия форум в Блед