НОВИНИ

40 души достигна броят на жертвите на наводненията в Япония

bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
06:45, 06.07.2020 (обновена)
Чете се за: 00:39 мин.
По света
души достигна броят жертвите наводненията япония

Най-малко 40 души са загинали на югозападния остров Кюшу в резултат на обилните валежи, които предизвикаха преливания на реки и свлачища, съобщи информационният канал NHK.

Официално е потвърдена смъртта на 24 души, други 16 са в клинична смърт, 12 души са изчезнали и издирването им продължава. 14 от жертвите са обитатели на дом за възрастни хора в префектура Кумамото, който се оказа наводнен.

Префектурата Кумамото е пострадала най-много от лошото време. Там наводненията са регистрирани на площ от около 1000 хектара. В момента около 1500 души са настанени в центрове за евакуация. Бурите и свлачищата доведоха до прекъсване на електропроводи, поради което 4 700 домакинства са без електричество.

Според Японската метеорологична служба силните дъждове ще продължат да в Кюшу и днес. Междувременно основният циклон се премести на изток към района на остров Шикоку, където също се очакват проливни валежи.

Премиерът на Япония изпрати в района на бедствието около 10 000 военнослужещи в помощ на местните спасителни служби. Ръководителят на японското правителство подчерта, че всички центрове за евакуация, в които местните жители ще бъдат временно настанени, ще бъдат оборудвани в съответствие с всички необходими предпазни мерки за ограничаване разпространението на COVID-19 в страната.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Австралия затваря границата между два щата заради Covid-19
Австралия затваря границата между два щата заради Covid-19
Започват разкопките на Хераклея Синтика
Започват разкопките на Хераклея Синтика