НОВИНИ

52-ма мигранти в два товарни автомобила задържаха полицаи във Врачанско

Задържаните са от сирийски и иракски произход 

мигранти два товарни автомобила задържаха полицаи врачанско
Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
15:15, 08.12.2023
Чете се за: 02:37 мин.
У нас
Слушай новината

Общо 52-ма мигранти са били открити в два товарни автомобила, проверени от органите на реда във Врачанско, съобщиха от ОД на МВР-Враца. Едната проверка е извършена на околовръстния път на Враца, снощи, в 19.50 ч. В спрян за проверка „Мерцедес Спринтер“, управляван от 54-годишен мъж от Пловдив, са установени 30 чуждестранни граждани, от които деветима с документи за статут на кандидат-бежанци, а останалите - без документи.

Другата проверка е извършена минути по-рано, край мездренското село Руска Бела. В товарния автомобил, управляван от 33-годишен водач от с.Арчар, община Видин, са открити 22-ма чужденци. От тях само четирима са имали документи за кандидат-бежанци, останалите не са представили никакви документи.

Задържаните са от сирийски и иракски произход, съобщи днес заместник районният прокурор и говорител на Районна прокуратура - Враца Емилиян Костов. По думите му автомобилите са спрени в рамките на специализирана операция на Агенция "Митници" за разпространение на акцизни стоки.

Сред мигрантите има малолетни, непълнолетни, жени и мъже. Една от жените е била обезводнена, оказана ѝ е помощ, всички са прегледани от медицински екип, общото им състояние е добро, не са установени здравословни проблеми, съобщи и началникът на отдел "Разследване" от Областната дирекция на МВР във Враца Калин Кръстев.

Снимка: БТА

Днес се провеждат разпитите на чуждите граждани. Тепърва ще се изяснява дали случаите имат общо помежду си или са част от различни канали. Иззети са множество вещи, които имат отношение към извършеното престъпление, съобщи още заместник районният прокурор Костов.

Той допълни, че предстои задържането на двамата водачи за срок до 72 часа и впоследствие внасяне на искане за мярка за неотклонение "задържане под стража". Образуваните досъдебни производства са по чл. 281, ал. 2 от Наказателния кодекс, който предвижда лишаване от свобода от две до 10 години.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Шампионката от US Open 2021 Ема Радукану се завръща в игра на турнира от сериите WTA 250 в Оукланд
Шампионката от US Open 2021 Ема Радукану се завръща в игра на турнира от сериите WTA 250 в Оукланд
Столичната полиция започна акция за ограничаване на катастрофите с пешеходци
Столичната полиция започна акция за ограничаване на катастрофите с пешеходци