НОВИНИ

55-годишна отива на съд заради съборен паметник на културата в Пловдив

годишна отива съд заради съборен паметник културата пловдив
bnt avatar logo
от БНТ
11:10, 22.04.2021
Чете се за: 01:30 мин.
У нас
Слушай новината

На 5 юни 2019 година поредната архитектурна ценност на Пловдив отиде в историята. Вместо да бъда укрепена къщата на търговеца Васил Куцуглу, проектирана от архитект Йосиф Шнитер преди повече от 100 години, беше съборена до основи.

Почти две години по-късно Окръжна прокуратура – Пловдив внесе в съда обвинителен акт спрямо В.И., на 55 г., за това, че на 5.06.2019 г., е организирала осъществяване на противозаконна дейност в защитена територия за опазване културното наследство и недвижима културна ценност - жилищна сграда на ул. "Гладстон" 12, имаща статут на единична архитектурно-строителна недвижима културна ценност с категория "ансамблово значение" и попадаща в обхвата на територия с културно-историческо наследство със статут на групова недвижима културна ценност "Система от улични ансамбли по ул. "Княз Александър I" и ул. "Отец Паисий" – като е знаела, че тя се осъществява в нарушение на Закона за културното наследство – престъпление по чл.277а, ал.6, вр. ал. 4 от Наказателния кодекс.

Предвиденото от закона наказание за престъплението, в извършването на което В.И. е обвинена, е лишаване от свобода до пет години и глоба от 2000 до 10 000 лева. Предстои Окръжен съд – Пловдив да насрочи разпоредително заседание по делото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ансамбълът за жени, Боряна Калейн и Катрин Тасева ще участват на Световната купа в Баку
Ансамбълът за жени, Боряна Калейн и Катрин Тасева ще участват на Световната купа в Баку
Джокович оформи сръбски 1/4-финал в Белгард
Джокович оформи сръбски 1/4-финал в Белгард