НОВИНИ

7000 деветокласници от 200 наши училища ще се включат в PISA 2022

скок случаите ученици учители covid благоевград
bnt avatar logo
от БНТ
14:57, 18.03.2022
Чете се за: 02:45 мин.
Още
Слушай новината

7000 деветокласници от 200 български училища ще се включат в тазгодишното издание на международното изследване PISA 2022. Проучването започва на 21 март и ще продължи до 22 април т.г. Основната оценявана област ще бъде математическата грамотност. С теста ще се проверяват също уменията за четене и по природни науки.

PISA се осъществява от Организацията за икономическото сътрудничество и развитие и се провежда през три години. Проучването обхваща 15-годишни ученици от цял свят, като оценява степента на придобитите от тях ключови знания и умения, важни за пълноценното им участие в социалния и икономическия живот. Осмото издание на изследването трябваше да се проведе през 2021 г., но заради пандемията от COVID-19 беше отложено.

Тази година в PISA ще се включат близо 80 страни. Учениците ще решават тест, като част от въпросите ще са с избираем, а други – със свободен отговор. Освен това младежите ще попълват анкети за семейната си среда, както и за финансовата, компютърната и цифровата си грамотност. Резултатите от изследването ще бъдат публикувани в края на 2023 г.

Международното проучване проверява постиженията на учениците в три познавателни области - четивна, математическа и природонаучна грамотност. Терминът „грамотност“ се свързва с уменията на младежите да намират, осмислят, преобразуват и представят информация и да решават проблеми от реални ситуации. В допълнение към тези основни области през годините се добавят и иновативни като глобални компетентности, решаване на проблеми чрез сътрудничество и творческо мислене.

На последното проучване през 2018 г. основната оценявана област беше четивната грамотност. Средният резултат за нашите ученици беше 420 точки, което е под средното ниво от 487 точки за участващите страни от ОИСР. Изоставахме също по математика и по природни науки. Подобни тенденции се наблюдават и при по-ранните проучвания през годините.

Подробности за резултатите на българските ученици в предишните издания на PISA можете да видите тук.

Извадката от български училища, които ще се включат тази година в изданието, е представителна за системата на образованието. Резултатите не се използват за оценка или сравняване на отделни училища или ученици.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
НАП разкри над 300 000 тона зърно с неизяснен произход в силоз край Бургас
НАП разкри над 300 000 тона зърно с неизяснен произход в силоз край Бургас
Министърът на отбраната на САЩ пристигна в България
Министърът на отбраната на САЩ пристигна в България