НОВИНИ

9-годишно дете е с потвърдена проба за коронавирус у нас

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
07:45, 16.03.2020 (обновена)
36781
Чете се за: 00:56 мин.
У нас

9-годишно дете от Англия е 52-рият случай на коронавирус, регистриран в България. Това съобщиха от Националния оперативен щаб на редовния сутрешен брифинг. Пробата на детето е дала положителен резултат за коронавирус, с почти никаква клинична картина, но с ясна епидемиологична пътека.

Детето с коронавирус е пристигнало в Банско с двама възрастни и още две деца. Проби са взети от всички и положителна проба е дало само едното от децата, съобщава РЗИ Благоевград. Заразяването на детето професор Мутафчийски определи като престъпно поведение.

професор Венцислав Мутафчийски: Чичото на детето, който също е в България, е бил контактен преди да замине за България със сестра си, която е болна с коронавирус. Още един пример за върховна безотговорност на пътуването.

Председателят на опретавния щаб обърна внимание, че според китайските изследвания категорията от хора, които са дали положителна проба, трябва да стоят минимум 21 дни под каратнита, а не само 14, след това да се подложат отново на тест, за да е сигурно. Каза, че среднотежките случаи в болница засега са 2.

професор Венцислав Мутафчийски: С голямо внимание следим 80-годишната пациентка, която е и със инсулт, защото тя отговаря на профила на силно застрашените от смърт заразени. Тя е все още в стабилно състояние и се нуждае от дихателна рехабилитация. Не е интубирана.

От щаба са регистирали увеличаване на случаи на паника. В "Пирогов" е била приета македонска гражданка, която според лекарите няма никаква причина да е там. Отчетена e и тенденция към съобразяване с препоръките и със заповедите, които се издават. Проф. Мутафчийски изказа благодарност за това, че българските граждани са разбрали сериозността на ситуацията, в която се намира страната. От Щаба благодариха сърдечно и за аплодисментите, с които хората подкрепиха медиците.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Остават засилените мерки срещу разпространението на коронавируса в София
Остават засилените мерки срещу разпространението на коронавируса в София
Какви са противоепидемичните мерки в областите Благоевград и Кюстендил
Какви са противоепидемичните мерки в областите Благоевград и Кюстендил