НОВИНИ

Агенцията за закрила на детето с призив децата да не се въвличат в политическа агитация

агенцията закрила детето призив децата въвличат политическа агитация
Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ
21:33, 02.10.2023
Чете се за: 04:12 мин.
У нас
Слушай новината

Във връзка със стартирането на предизборната кампания за избор на органи на местното самоуправление, Държавната агенция за закрила на детето отново апелира децата да не се въвличат в политическа агитация.

Закрилата на децата срещу въвличането им в политическа дейност е гарантирана както в редица международни актове, така и в националното ни законодателство. В чл. 11, ал. 1 от Закона за закрила на детето е регламентирано, че всяко дете има право на закрила срещу въвличане в дейности, неблагоприятни за неговото физическо, психическо, нравствено и образователно развитие. Ал. 4 на същия член постановява, че всяко дете има право на закрила срещу въвличане в политически, религиозни и синдикални дейности.

Започна работа специално звено за противодействие на изборни престъпления

Съгласно Конституцията на Република България, политическите цели и политическите дейности са присъщи само на политическите партии, а Закона за политическите партии императивно забранява на същите да създават детско-юношески структури, обединяващи лица под 18-годишна възраст. Тази забрана е въведена именно с цел защита на интересите на децата.

Следва да се има предвид, че в хода на предизборната кампания, има вероятност политически лица да се появяват в образователни институции (детски градини и училища) и социални услуги (центрове за подкрепа и настаняване от семеен тип), което следва да се тълкува и възприема като агитация, независимо от техните мотиви и намерения.

Безспорна е първостепенната отговорност на родителите за отглеждането и развитието на детето, и висшите му интереси са тяхна основна грижа, но нека не забравяме, че отговорността да не се допуска въвличането на деца в политически дейности в хода на предизборната кампания, които са неприсъщи за тях, е споделена.

"Апелирам не само към участниците в предизборната кампания, но и към цялото ни общество, да съхраним децата от участие във всякаква политическа дейност Нека не ги използваме в съревнованието на политическите сили и за отправяне на политически послания. Вярвам, че заедно може да поставим техния интерес над всичко останало“, каза д-р Теодора Иванова, председател на ДАЗД.

Започва предизборната кампания за местния вот

ДАЗД отправя призив и към представителите на средствата за масова информация за чувствителност и засилено внимание към отразяването на събития, свързани с деца. Практиката от отминалите предизборни кампании показва, че по време на публични събития се използват и разгласяват лични истории и данни на деца чрез показване на техния образ (фото- или видеоизображение), имена или други признаци, по които могат да бъдат идентифицирани, като така се създават предпоставки за нарушаване на личната неприкосновеност на детето.

В Закона за закрила на детето ясно е посочено, че сведения и данни за дете не се разгласяват без съгласието на неговите родители или законни представители, както и съгласието на самите деца, ако са навършили 14-годишна възраст, освен в случаите на задължително уведомяване на органите за закрила на детето за дете, което се нуждае от помощ в рискова ситуация. Това се отнася и за децата на обществени и политически фигури, които често са обект на засилен интерес в медиите и социалните мрежи, особено по време на предизборна кампания.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Четвърта поредна победа за волейболния тим на Левски в контролите
Четвърта поредна победа за волейболния тим на Левски в контролите
Синдикати, енергетици и миньори ще се срещнат с властта в НС утре
Синдикати, енергетици и миньори ще се срещнат с властта в НС утре