НОВИНИ

Алберт Попов: Надявам се в най-скоро софиянци да тренират и карат свободно ски на Витоша

Столичанинът призна, че наградата за "Спортист №1 на София" за 2023 година идва с голяма отговорност

Алберт Попов
Снимка: Startphoto.bg
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
14:41, 13.02.2024
Чете се за: 03:37 мин.
Спорт
Слушай новината

Алберт Попов бе отличен за "Спортист №1 на София" за 2023 година.

На церемонията той коментира какво значи наградата за него.

„Разбира се, че тежи. Това значи, че трябва да съм още по-голям пример за младите. Смятам, че ще бъда и се надявам все повече млади хора да се запалват по спортове, да имаме спортисти. Защото, да, имаме страшно добри резултати в различни спортове, но само и единствено от малък брой спортисти. Така че целта на тази Фондация е да увеличи броя на нашите спортисти“, говори той за целта на Фондация „София – световна столица на спорта“ за 2024 г., на която той е едно от двете лица заедно с шахматистката ни Белослава Кръстева.

По отношение на Витоша, най-добрият ни скиор изрази съжаление за състоянието на Витоша и призна, че се срамува всеки път, когато се качи там на фона на състоянието на планината и условията за каране на ски.

„Да, много е жалко нещо толкова скъпо за мен, това е едно богатство на България и на София, всъщност нищо да не се случва. Срам ме е всеки път, когато се кача – не знам какво трябва да се случи, но е истинска срамота. Това не се коментира само в България, а и в чужбина. Всички си мислят, че Банско е най-близкият курорт до столицата, но не е така. Просто се надявам в най-скоро време нещата да се развият и горе да имаме софиянци, които да тренират и да карат свободно ски“, допълни той.

За състезателя в алпийските ски предстои пътуване до САЩ.

„Предстоят ми тренировки на Банско, където беше Световната купа. Ще се подготвяме за Америка, след това стягане на багажите и полетът на 20 февруари за Америка. Не знам дали ми е най-любима (пистата в Палисейдс Тахо, САЩ), но резултатите така показват. Надявам се в Америка да има една по-студена, по-хубава зима, едни по-хубави терени и всъщност там вече спортистите, които са в най-добра форма да лъснат пред публиката. И да направя по-добро класиране, разбира се“, добави той, след като трети в слалома в американския зимен курорт преди около година.

Столичанинът призна, че наградата идва с голяма отговорност.

„Най-голямата жертва на един професионален спортист е това, че семейството му е далеч от него – и то не толкова ние страдаме, колкото те. Това, което се случи днес, е страхотна гордост за мен, но пак казвам, това върви с една тежест. Аз трябва да съм още по-голям пример за младите, просто трябва да внимаваме и да подстрекаваме младите да спортуват повече“, завърши най-добрият ни алпиец.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Димитър Илиев: Направи се първа крачка към обединението в автомобилния спорт
Димитър Илиев: Направи се първа крачка към обединението в автомобилния спорт
Обучени кучета "дежурят" по оживените улици в Бургас (СНИМКИ)
Обучени кучета "дежурят" по оживените улици в Бургас (СНИМКИ)