НОВИНИ

Алтернативен бюджет предлагат от Института за пазарна икономика

Светозар Костадинов
от Светозар Костадинов
22:18, 20.01.2022
Чете се за: 02:10 мин.
У нас
Слушай новината

От Института за пазарна икономика предлагат алтернативен бюджет, с който България да догони европейските страни.

Данъчни стимули при реинвестиране, намаляване на осигурителната тежест и смели реформи са част от предложенията.

Комбинацията от тези мерки ще доведе както до нарастване на нетните разполагаеми доходи на домакинствата с над 5 млрд. лв., но ще доведе до изсветляване на част от заетостта, обясни Лъчезар Богданов, главен икономист в ИПИ.

От Института обръщат внимание, че българската индустрия е надхвърлила предкризисните нива и по този показател се представя по-добре от страните в Европа.

Фокусът трябва да бъде насочен към растеж и догонване на останалите страни от Европа, а мерки като 60 на 40 стават излишни и се премахват в другите страни от съюза. Компенсациите за скъпата електрическа енергия трябва да бъдат само краткосрочни.

Ако цените на електроенергията останат за дълъг период високи, в един момент бизнеса ще трябва да се нагоди или този който фалира просто ще фалира. Няма как да компенсираме вечно, обясни Петър Ганев, старши изследовател в Института за пазарна икономика.

От Института посочват различното развитие на източноевропейските страни и как тези, които са направили най-значими реформи са постигнали най-голямо благоденствие. Така е преодоляна и демографската криза.

Има други източноевропейски страни, които не са с много по-високи заплати от българската, но те привличат хора. Задържат своите граждани млади и привличат от други или съседни страни, допълва Лъчезар Богданов, главен икономист в ИПИ.

За да се случи това, трябва да има инвестиции, ефективно разходване на публичните средства и политики създаващи благоприятна среда за живот.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Реал обърна Елче в продълженията и продължава напред за Купата на Испания
Реал обърна Елче в продълженията и продължава напред за Купата на Испания
Феноменален Жота прати Ливърпул на финал за Купата на Лигата
Феноменален Жота прати Ливърпул на финал за Купата на Лигата