НОВИНИ

"Амнести интернешънъл": Най-малко 26 протестиращи в Иран са пред риск от екзекуция

амнести интернешънъл протестиращи иран риск екзекуция
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
15:00, 19.12.2022
Чете се за: 03:45 мин.
По света
Слушай новината

Най-малко 26 души в Иран са изложени на "голям риск" от екзекуция във връзка с продължаващите от месеци общонационални протести.

"Амнести интернешънъл" публикува писмо, изпратено до председателя на иранското правосъдие Голамхосеин Мохсени Еджей, в което се призовава за прекратяване на убийствата, съобщава "Метро".

Организацията за наблюдение на правата на човека заяви, че 11 души са осъдени на смърт, а други 15 са обвинени в подобни престъпления, които могат да завършат с екзекуция. Двама мъже са били публично убити за участието им във въстанието, което продължава вече четвърти месец. Въпреки че семействата са подложени на натиск да запазят мълчание за арестите, правозащитните групи предупреждават, че броят им вероятно е още по-голям. Базираната в Осло група "Ирански права на човека" посочва, че броят им е 39.

"Амнести интернешънъл" пише: "На всички 26 лица са били отказани справедливи съдебни процеси, включително правото на адекватна защита и достъп до избрани от тях адвокати; правото да бъдат считани за невинни; правото да запазят мълчание; и правото на справедливо и публично изслушване".

Маджид Реза Рахнавард, 23-годишен работник в магазин за плодове, беше обесен в понеделник. Той бе обвинен в убийството на двама цивилни от милицията Басидж, която е крило на най-мощната военна сила в страната - Корпуса на гвардейците на ислямската революция.

Четири дни по-рано 23-годишният работник в кафене Мохсен Шекари беше екзекутиран в затвор по обвинение, че е блокирал път в Техеран и е намушкал с нож офицер от Басидж.

"Амнести интернешънъл" съобщи по-рано, че са екзекутирани най-малко 11 други протестиращи, много от които също на възраст около 20 години. Тези, които са изправени пред подобна съдба, са съдени за углавни престъпления - които могат да варират от прелюбодейство до содомия - но няма публична информация за техния статут.

"Призоваваме незабавно да отмените всички присъди и смъртни наказания, да се въздържате от нови смъртни присъди и да гарантирате, че всеки, обвинен в признато престъпление, ще бъде съден в производство, отговарящо на международните стандарти за справедлив съдебен процес, без да се прибягва до смъртно наказание", се казва още в писмото. "Призоваваме да освободите всички задържани за мирно упражняване на човешките им права".

Групи за защита на правата заявиха, че съдебните процеси при закрити врата срещу Рахнавард и Шекари са приличали на "комитет за линчуване" с назначени от правителството адвокати. Не са присъствали членове на семействата, а прокурорите са разчитали на принудителни признания от задържаните мъже, за да ги осъдят.

Протести обхванаха Иран след смъртта на 22-годишната Махса Амини, задържана от Нравствената полиция на страната. Полицията отговаря за прилагането на строгите правила за жените в страната, като например носенето на забрадки - нещо, за което обвини Амини, че не го е направила.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БФ Тенис на маса изпраща успешна 2022 година
БФ Тенис на маса изпраща успешна 2022 година
Във Франция отмениха тържественото посрещане на националите на "Шан-з-Елизе"
Във Франция отмениха тържественото посрещане на националите на "Шан-з-Елизе"