НОВИНИ

Антоанета Стефанова: Това е споделен успех, България не може да бъде извън европейското или световното шахматно семейство

антоанета стефанова споделен успех българия извън европейското световното шахматно семейство
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
16:59, 21.11.2023
Чете се за: 02:27 мин.
Спорт
Слушай новината

Европейските шампионки на България по шахмат се завърнаха триумфално на родна земя след огромния си успех, който постигнаха и спечеления златен медал по време на отборния шампионат на Стария континент при дамите, който се проведе в Будва, Черна гора.

На летище "София" нашите момичета бяха посрещнати по шампионски, а капитанът на тима ни Антоанета Стефанова заяви, че тази победа е "много по-сладка", защото е отборна.

"С отбор е много по-сладко да спечелиш. Това е споделен успех. Искам да благодаря на Българската спортна шахматна федерация. На всички, които ни повярваха и ни финансираха. Тези прекрасни момичета имат цялото бъдеще пред себе си, аз съм сигурна, че те ще донесат още много медали на България", започна бившата ни световна шампионка.

Пред журналистите българският гросмайстор заяви още, че вече се работи усилено по това Българската спортна шахматна федерация отново да стане част от редиците на Европейския шахматен съюз и ФИДЕ, споделяйки, че трябва да бъде изчистено името на родния шахмат.

"Българската спортна шахматна федерация вече предприе стъпки за присъединяване към Европейския шахматен съюз в редиците на ФИДЕ. Имаше вече изявления от президента на Европейския шахматен съюз. Радвам се, че вървим отново по пътя да бъдем приети международно, да изчистим името на българския шах и да се завърнем там, където ни е мястото. Смятам, че този наш успех, който все пак постигнахме с "уайлд кард", още повече улеснява нашата кауза. България не може да бъде извън европейското или световното шахматно семейство", каза още Антоанета Стефанова.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Шакира се призна за виновна в укриване на данъци
Шакира се призна за виновна в укриване на данъци
Промениха залата за двубоя между Миньор 2015 Перник и Академик Пловдив от НБЛ
Промениха залата за двубоя между Миньор 2015 Перник и Академик Пловдив от НБЛ