Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Археолози откриха руини, които приличат на Ноевия ковчег

bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
08:19, 07.11.2023
10442
Чете се за: 03:52 мин.
Още
археолози разкриват останки ноевия ковчег
Слушай новината

По време на мащабни разкопки на геоложки обект в Турция археолози откриват руини, които според тях приличат на Ноевия ковчег. Това изследване, проведено от изследователския екип на планината Арарат и Ноевия ковчег, е съвместна работа между три турски и американски университета, която започва през 2021 г. Тяхната цел е да изследват геоложките образувания в региона, за да получат представа за древната история.

Образованието Дурупинар, намираща се в окръг Догубаязит в област Агри, Турция, близо до иранско-турската граница, е в основата на това интересно откритие. Историци, археолози и религиозни учени отдавна са запленени от тази географска особеност. Потенциалната му връзка с легендарния Ноев ковчег добавя елемент на интрига и мистерия, който продължава да съществува от много години.

На височина от 161 м образуванието Дурупинар е забележителна геоложка структура, съставена предимно от лимонит - вид желязна руда. Местните жители отдавна вярват, че тези останки са от Ноевия ковчег - вярване, което е отразено в множество религиозни текстове и легенди. През годините това вярване е стимулирало множество проучвания и изследвания от страна на учените, желаещи да разкрият истината за тази древна легенда.

Изследователският екип на планината Арарат и Ноевия ковчег взимат стари скални и почвени проби от формацията Дурупинар, като част от своите проучвания. След това тези проби били анализирани, за да се сглоби историческата и геологическата хронология на района. Основната цел на това научно изследване била да се обоснове местното вярване, че образуванието Дурупинар е крайното място за почивка на плавателния съд, спасил живота на земята.

При анализа на геоложките проби изследователският екип открил изключително много информация. Според вестник "Хюриет" наличието на глинести материали, морски материали и морски дарове в образованието показва, че някога районът е бил потопен под вода. Освен това откритията сочат, че в региона са се извършвали човешки дейности през халколитния период, датиращ от 5500 до 3000 г. пр.н.е., което съвпада с предполагаемия период на библейския потоп, свързан с Ноевия ковчег.

Заместник-ректорът на университета "Агри Ибрахим Чечен" професор Фарук Кая представи ценни идеи за значението на последните открития на изследователския екип на планината Арарат и Ноевия ковчег, като подчерта съответствието между историческите събития и геоложките данни.

Той подчерта, че библейският потоп, свързан с Ной, се смята, че се е случил преди около 5000 години, което съответства на откритията на екипа.

Но въпреки убедителните резултати от датирането, които подкрепят местното вярване, че формацията Дурупинар е свързана с Ноевия ковчег, професор Кая подчерта, че са необходими допълнителни задълбочени изследвания и анализи, за да се потвърди окончателно присъствието на кораба.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Милан с последен шанс да оцелее в Шампионската лига
Милан с последен шанс да оцелее в Шампионската лига
Мерелин Николова топреализатор при успеха на АЕК Атина над Панатинайкос в Гърция
Мерелин Николова топреализатор при успеха на АЕК Атина над Панатинайкос в Гърция