НОВИНИ

Армения забранява продажбата на турски стоки

армения забранява продажбата турски стоки
Снимка: Pixabay
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
11:01, 29.04.2021
Чете се за: 02:07 мин.
По света
Слушай новината

Арменското правителство възнамерява да удължи забраната за внос на турски стоки в страната, както и да забрани продажбата им. Това съобщи на брифинг изпълняващия длъжността министър на икономиката Вахан Керобян.

"Възнамеряваме да удължим срока на забраната за внос на турски стоки в страната, както и тяхната продажба, тъй като те се внасят и продават по неправомерни начини", каза той без да уточнява точния срок на ограниченията.

Шестмесечна забрана за внос на турски стоки бе наложена в Армения в края на декември 2020 г. Съответната резолюция беше приета от правителството на републиката, оправдавайки решението с участието на Турция в конфликта около Нагорни Карабах. Арменските власти многократно са заявявали, че Турция е пряко замесена в конфликта в Нагорни Карабах.

Според ръководството на републиката Анкара не само изпраща военни специалисти в помощ на Азербайджан, но и прехвърля наемници от сирийските групировки под неин контрол в зоната на конфликта.

Руският президент Владимир Путин, азербайджанският лидер Илхам Алиев и арменският премиер Никол Пашинян подписаха на 9 ноември съвместно споразумение относно пълното прекратяване на военните действия в Нагорни Карабах.

Според споразуменията азербайджанската и арменската страни се установяват на заетите позиции, а руските миротворци остават разположени в региона. Освен това Агдамската, Келбаджарската и Лачинскиата области се връщат под контрола на Азербайджан.

Според това изявление части от Мартунинската, Мартакертската и Аскеранската области, град Шуши и почти ялата Хадрутска област, които през съветските години са били част от Нагорно-Карабахския автономен регион, се прехвърлят на азербайджанска страна.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Турция за втора поредна година ще посрещне Формула 1
Турция за втора поредна година ще посрещне Формула 1
Пиронкова загрява за "Ролан Гарос" с турнир в Белград
Пиронкова загрява за "Ролан Гарос" с турнир в Белград