НОВИНИ

Асен Василев: Бюджетът е в първоначално зададените параметри

асен василев бюджетът първоначално зададените параметри
bnt avatar logo
от БНТ
06:50, 28.07.2023
Чете се за: 01:40 мин.
У нас
Слушай новината

Бюджетът е в първоначално зададените параметри - с 3% дефицит, със сериозна капиталова програма, с едно преразпределение на част от капиталовите разходи към допълнително заплащане, което парламентът гласува, в размер на около 300 000 000 лева. Така министърът на финансите Асен Василев коментира пред журналисти в Народното събрание приетия тази сутрин на второ четене държавен бюджет за тази година, след заседание, започнало вчера и продължило над 20 часа.

По думите му в голямата си част фискалните мерки са запазени така, че да се съберат приходите. Гласуването на план-сметката на държавата започна с приемането на редица промени в данъчните закони, по които имаше сериозни и продължителни дебати.

Попитан дали може да има някаква промяна, предвид факта, че БНБ ревизира прогнозата си за растеж на икономиката на 1%, а бюджетът е изготвен при 1.8%, той отговори, че продължава да вярва, че икономиката ще расте по-бързо от 1% тази година. Василев добави, че така или иначе данните за второто тримесечие ще станат ясни в средата на август. Има известни буфери в бюджета, които могат да уберат разлика, обясни финансовият министър.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кирил Петков: Това е бюджет, който дава път на България към еврозоната
Кирил Петков: Това е бюджет, който дава път на България към еврозоната
В Хасковско очакват допълнителна техника за гасенето на пожарите
В Хасковско очакват допълнителна техника за гасенето на пожарите