НОВИНИ

Асен Василев участва в съвета по икономически и финансови въпроси на ЕС

Министърът се срещна и с представители на ЕЦБ, които изразиха подкрепа за присъеднияването на България към еврозоната

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
18:42, 09.11.2023
Чете се за: 02:22 мин.
По света
Асен Василев
Снимка: БТА/Архив
Слушай новината

Министърът на финансите Асен Василев участва днес в редовното месечно заседание на съвета "Икономически и финансови въпроси" на ЕС, което се проведе в Брюксел, съобщиха от пресцентъра на Постоянното представителство на България в ЕС.

Министрите обмениха мнения и по икономическите последици от руската агресия срещу Украйна. България твърдо подкрепя оказването на финансова и икономическа подкрепа, която трябва да бъде обвързана с осъществяването на конкретни реформи от нашите украински партньори, което ще подпомогне и процеса на евроинтеграция на страната.

Съветът обсъди актуалното състояние на прилагането на Механизма за възстановяване и устойчивост и прие решения за изпълнение и одобряване на изменените планове за възстановяване и устойчивост, представени от Австрия, Дания, Швеция и Литва. До края на 2023 г. се очаква постепенно всички 27 държави членки да представят изменения на националните си планове за възстановяване и устойчивост за да получат достъп до новите безвъзмездни средства по REPowerEU, както и да отчетат актуализираното разпределение на средствата по Механизма.

В рамките на своето работно посещение в Брюксел Асен Василев проведе среща с председателя на Еврогрупата, Паскал Донахю, със заместник-председателя на ЕК, Валдис Домбровскис и с комисаря по икономика, Паоло Джентилони и Пиеро Чиполоне, член на изпълнителния борд на Европейската централна банка.

На срещата представителите на комисията и ЕЦБ изразиха пълна подкрепа за присъединяването на България към еврозоната. На срещата на еврогрупата през декември България ще представи доклад за напредъка си по въвеждането на еврото.

Беше проведена среща и с министъра на финансите на Белгия - Винсент Ван Петегем, който ще председателства заседанията на Съвет ЕКОФИН през първото полугодие на 2024 г. С него също беше обсъден календара, свързан приемането на България в еврозоната.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Европейската комисия няма данни за продажбите на рафинерията на "Лукойл" в Бургас
Европейската комисия няма данни за продажбите на рафинерията на "Лукойл" в Бургас
"Ислямски джихад" обяви готовност да освободи двама израелски заложници от Газа
"Ислямски джихад" обяви готовност да освободи двама израелски заложници от Газа