НОВИНИ

Атентаторът от Париж Салах Абдеслам отрича да е убивал и наранявал

Фани Аронова
от Фани Аронова
21:44, 09.02.2022
Чете се за: 01:50 мин.
По света
салах абдеслам съгласил екстрадиция франция
Слушай новината

Салах Абдеслам заяви пред съда, че не е убил никого и не е наранил никого. Човекът, смятан за единственият оцелял нападател при атентатите в Париж през 2015 г., даде за първи път показания в процеса, който започна миналия септември след шестгодишно разследване.

32-годишният френски гражданин от марокански произход каза, че се е заклел във вярност към Ислямска държава 48 часа преди атентатите, при които загинаха 130 души. Обясни това със състрадание към сирийците, на които, по думите му, Западът налагал свои ценности и правила.

Преди процеса Алдеслам почти не е съдействал на разследващите, но е казал, че е свалил своя колан с експлозиви и е избягал от Париж. Той беше издирван месеци наред и беше задържан през 2016 г. в брюкселския квартал Моленбек, където е израснал.

Процесът се води срещу двайсет обвиняеми, но само Салах Абдеслам е пряко обвинен за убийства, опит за убийство и вземане на заложници. През 2018 г. той беше осъден в Белгия на 20 години затвор за тероризъм. Сега се очаква доживотна присъда.

Най-кървавите атентати в следвоенната история на Франция травмираха французите и предизвикаха дълъг дебат за имиграцията и баланса между гражданските свободи и сигурността. Шест години по-късно много въпроси присъстват в кампанията за президентските избори през април.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Швейцария разпитаха свидетелка за прането на пари от трафик на кокаин на българска наркомрежа
В Швейцария разпитаха свидетелка за прането на пари от трафик на кокаин на българска наркомрежа
Депутатите избраха Станислав Тодоров за шеф на КЕВР
Депутатите избраха Станислав Тодоров за шеф на КЕВР