НОВИНИ

Атлантическият съвет с позиция заради изказване на руски депутат по адрес на България

учредиха атлантически съвет българия
bnt avatar logo
от БНТ
15:17, 23.07.2023
Чете се за: 02:22 мин.
У нас
Слушай новината

Атлантическият съвет на България реагира с позиция на скандално изказване на заместник-председателя на Долната камара на руската Дума Пьотр Толстой като го определя като поредна руска хибридна агресия срещу България. В руско телевизионно предаване Толстой говори за дестабилизация на България, в която да бъдат използвани руски граждани, пребиваващи в страната ни. Атлантическият съвет призовава за конкретни действия от страна на държавата, сред които връчване на протестна нота на руския посланик у нас и обябяването на Елеонора Митрофанова за персона нон грата. В "Денят започва с Георги Любенов" бившият външен министър и дипломат Надежда Нейнски коментира скандалното изказване на Толстой.

Според Атлантическия съвет това е част от руската хибридна агресия против България и правителството ни трябва да реагира незабавно. Подчертават, че това не е първият път, в който въпросният политик прави подобни провокации и припомнят негово изявление от 2016 г., в което казва: "България ще я купим цялата".

Позицията на Атлантическия съвет можете да видите тук

Пред БНТ бившият външен министър Надежда Нейнски и депутатът Ивайло Мирчев също коментираха изказването на руския депутат. Според Нейнски има опасност за сигурността в Черно море.

"Русия иска да превърне Черно море в руско езеро. Неслучайно моите опасения са по отношение на сигурността в Черно море и това, което ще се случва там, включително като резултат от прекратяването на зърнената сделка", каза тя в "Денят започва с Георги Любенов".

Вчера в "Говори сега" Ивайло Мирчев призова Външно министерство да привика руския посланик Елеонора Митрофанова за обяснения заради изказването на Толстой.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Две жертви след рухване на мост в град Патра
Две жертви след рухване на мост в град Патра
Какво да очакваме от плувния турнир на световното първенство по водни спортове във Фукуока?
Какво да очакваме от плувния турнир на световното първенство по водни спортове във Фукуока?