НОВИНИ

Австрия въвежда гранични проверки за ограничаване на миграцията

австрия въвежда гранични проверки ограничаване миграцията
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
22:38, 17.10.2023
Чете се за: 02:07 мин.
По света
Слушай новината

Австрия обяви, че въвежда проверки по границата си с Чешката република в опит да ограничи нелегалната миграция и да попречи на трафикантите да променят маршрутите си.

Германия предприе действия за въвеждане на нови проверки на граничните пунктове с Чешката република, Полша и Швейцария, за да се противопостави на контрабандата на хора и незаконната миграция.

Германия издига временни КПП-та по границите с Полша и Чехия

"Австрия ще възобнови граничния контрол с Чешката република" от полунощ, съобщава австрийското министерство на вътрешните работи в имейл, изпратен до АФП.

Засилените гранични проверки - за които Австрия е уведомила Европейския съюз - ще бъдат "извършвани в тясна координация с чешките власти", се допълва в изявлението.

"Полицейските служители ще извършват ефективни и целенасочени проверки на (чешката) граница, за да попречат на контрабандната мафия да промени маршрутите си", заяви австрийският министър на вътрешните работи Герхард Карнер.

По-рано този месец Австрия, Чешката република и Полша заявиха, че удължават до 2 ноември граничните проверки, създадени с цел ограничаване на миграцията през съседна Словакия.

Унгария и Полша блокираха декларация за миграцията на срещата в Гранада

Напоследък в централноевропейските държави се наблюдава нарастващ брой мигранти и лица, търсещи убежище, които идват предимно от Сърбия през Унгария и се насочват към по-богатите западноевропейски държави.

Повторното въвеждане на гранични проверки в Шенгенското пространство е разрешено при изключителни обстоятелства, като преди въвеждането им Брюксел трябва да бъде уведомен.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Георги Иванов: След като си загубил толкова много мачове, не можем да бъдем спокойни за бъдещето
Георги Иванов: След като си загубил толкова много мачове, не можем да бъдем спокойни за бъдещето
Нов опит за измама с логото на БНТ
Нов опит за измама с логото на БНТ