НОВИНИ

Българи по света даряват за болниците у нас

Милена Кирова
от Милена Кирова
21:00, 13.04.2020
Чете се за: 00:50 мин.
Общество

Благотворителната кампания "На първа линия" обединява българи от цял свят, които даряват, за да подпомогнат болници в страната. Само за няколко дни са събрали 20 000 лв. и вече привличат големи компании за свои партньори.

Две стъпки и един бутон - "дари", цели да запълни липсите в болниците. Чрез закупуване не просто на нещо, а на необходимото.


Андрей Райков: Кампанията "На първа линия" цели набирането на средства, които да се използват за консумативи и апаратура за болниците в нужда.

Повечето живели в чужбина, някои се върнали, други още са там - родината ги обединила. Събрали се, за да дарят за тези, които лекуват, спасяват, рискуват себе си.

Андрей Райков: Казахме си: Ок, нека да видим нашите мрежи в чужбина - толкова много контакти през годините, ще се свържем с максимално много българи в чужбина. Те със сигурност все още милеят за родината. Те ще ни помогнат. И това наистина се оказа така, защото за няколко дни просто отлични дарения. Събрахме над 20 000 лева.

За да разпределят средствата според нуждите на болниците, група експерти ще създаде математически модел.

Димитър Жечев: Моделът използва фактори като брой болни в областта, население на областта, дарения вече дадени на съответните болници. Има доста болници в страната, които нямат достатъчно финансиране и целта на тази кампания е просто да направи едно по-равномерно разпределение на тези средства.

А добрината на отделния човек привлякла големите партньори - международна компания за разплащане и едни от най-големите софтуерни компании.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ООН: Натискът на човека върху биоразнообразието увеличава пандемиите
ООН: Натискът на човека върху биоразнообразието увеличава пандемиите
Мъж от Плевенско със съпътстващи заболявания пребори COVID-19
Мъж от Плевенско със съпътстващи заболявания пребори COVID-19