НОВИНИ

България е на второ място по брой разследвания на Европейската прокуратура за измами с евросредства

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
14:57, 01.03.2023
Чете се за: 03:15 мин.
У нас
европейската прокуратура осъди винар пловдив опит измама 400 000 евро
Слушай новината

България е на второ място по броя на разследванията, свързани със съмнения за измами с евросредства, които Европейската прокуратура води. Това става ясно от годишния доклад на институцията за 2022 г.

Само в Италия европейските прокурори водят повече разследвания - 285. В България те са 143, а в Румъния - 124 разследвания. В България става въпрос за съмнения за измами на стойност 492,6 милиона евро.

101 от разследванията на стойност 176,3 милиона евро са започнали през миналата година. Актуалните проверките за измами с ДДС са 3 и са стойност 2,6 милиарда евро. Европейската прокуратура е поискала налагането на запор на активи и имущество на стойност 6,5 милиона евро.

Според доклада националните власти са подали 204 сигнала за злоупотребява със евросредства в България, 36 сигнала са подадени от частни лица и 9 по евроинституции.

Само по едно от делата съдът е излязъл с окончателна присъда, а едно дело се очаква решение на втора инстанция. 25 от случаите са прехвърлени към българската прокуратура.

В 94 от случаите в България става въпрос за измами в евросредства по проекти, които не са свързани с обществени поръчки, 45 от разследванията са свързани с проекти с обществени поръчки, 16 са случаите на корупция, 11 злоупотреби с евросредства, 10 от разследванията са свързани с други случаи на измама.

Най-много случаи на разследване на измами с евросредства има в областта на земеделието - 42. С проекти в регионалното развитие са свързани 25 случая, с други програми на ЕС са свързани 22 случая.

Отказ за образуване на дело е направен в 11 от случаите, разследвани в България от общо 59 закрити разследвания в ЕС. 25 случая са пренасочени към българската прокуратура.

В момента Европейската прокуратура води 1117 разследвания в страните от ЕС на стойност 14,1 милиард евро.

"Една година и половина след началото на нашата дейност потенциалът на Европейската прокуратура не може да бъде пренебрегнат. През 2022 г. демонстрирахме, че Европейската прокуратура има безпрецедентен капацитет да идентифицира и проследява съмнителни финансови потоци и непрозрачни правни договорености. На прав път сме, но трябва да направим повече. Европейската прокуратура далеч не е достигнала пълния си потенциал. Ако искаме Европейската прокуратура да направи трайна промяна, имаме нужда от организационни и правни корекции. Това включва преразглеждането на Регламента за Европейската прокуратура и възлагането на специални и специализирани разследващи финансови измами в случаите на Европейската прокуратура във всички участващи държави членки", каза главният прокурор Лаура Кьовеши.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БНТ гарантира обективно и справедливо отразяване на предизборната кампания
БНТ гарантира обективно и справедливо отразяване на предизборната кампания
Катастрофа между автобус на градския транспорт и кола в София
Катастрофа между автобус на градския транспорт и кола в София