НОВИНИ

България с исторически две домакинства в рамките на един сезон в Световните купи по ски и сноуборд догодина?

българия исторически две домакинства рамките един сезон световните купи ски сноуборд догодина
Снимка: startphoto.bg
bnt avatar logo
от БНТ
19:56, 07.05.2023
Чете се за: 03:27 мин.
Спорт
Слушай новината

Българската федерация по ски (БФ СКИ) може да получи възможността да организира не едно, а цели две състезания от Световната купа по ски алпийски дисциплини и сноуборд през следващия сезон, след като предварителната програма на ФИС беше одобрена по време на календарната конференция в Дубровник, Хърватия.

Окончателният календар за Световните купи в ските и сноуборда за следващата кампания ще стане ясен на 24 май, а ако в действителност страната ни получи право да организира две надпревари то това би било историческо за белите спортове у нас.

Международната федерация по ски се очаква да гласува доверие на България заради отличната организация на редица Световни купи в ските и сноуборда, както и на световни първенства за младежки, които се проведоха през последните години в Банско.

През следващия сезон обаче своя дебют като домакин на подобни състезания може да направи и Пампорово, като по план курортът в Родопите трябва да приеме два старта от Световната купа по сноуборд в дисциплината паралелен слалом на 20 и 21 януари 2024 година.

Голямата звезда на събитието, разбира се, ще бъде местният любимец Радослав Янков, а в състезанието ще могат да се включат още световните ни шампиони при младежите Тервел Замфиров и Петър Гергьовски, както и от Александър Кръшняк и Кристиян Георгиев.

"Още една сбъдната мечта за мен - да се проведе състезание от такъв ранг, Световна купа в родният ми край. Да караш пред родна публика е изключително вълнуващо, носещо ми много адреналин, а сигурно и не само на мен! Чакам с огромно нетърпение това състезание и съм убеден, че трибуните ще бъдат претъпкани", коментира Радо Янков.

На 10 и 11 февруари догодина пък се очаква Банско да приеме два старта от Световната купа по ски алпийски дисциплини, като най-добрите в света ще карат на родна земя гигантски слалом и слалом. Сред тях ще бъде и най-добрият ни алпиец Алберт Попов, който през миналия сезон стигна до първия си подиум в Световната купа, а редом до него на старта ще застанат още Камен и Калин Златкови.

"Нямам търпение да карам пред родна публика в коронната си дисциплина", заяви Алберт Попов.

Двете потенциални домакинства за България биха били отличен начин за БФ Ски да отбележи 100 години от своето основаване, което ще се случи през 2024 година.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Байдън осъди масовото убийство в Тексас
Байдън осъди масовото убийство в Тексас
Ексклузивно пред БНТ говори Иван Гешев: В автомобила бях със служители от НСО
Ексклузивно пред БНТ говори Иван Гешев: В автомобила бях със служители от НСО