Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Българският културен клуб в Скопие: Неоправдано е да се противопоставят „българин“ и „македонец“

от БНТ
10:28, 24.01.2022
Чете се за: 03:10 мин.
Балкани
българската дилема скопие
Слушай новината

Българският културен клуб – Скопие (БККС) приветства срещата между министър-председателите на България и Северна Македония Кирил Петков и Димитър Ковачевски и поздравяваме новия подход на българския премиер с надеждата, че отношенията между двете страни навлизат във фазата на градивно сътрудничество.

Това се казва в позиция до медиите на БККС.

От българския културен клуб в Скопие изразяват надежда, че двамата премиери следва да намерят решение за трайно и необратимо сближаване и приятелство между братските общества на двете страни, посредством измерими и видими резултати в полза на техните граждани.

Исторически необосновано и политически неоправдано е да се разделят или противопоставят понятията „българин“ и „македонец“, което е резултат на чужди доктрини, посочват от клуба.

Според тях включването на македонските българи в Конституцията на страната, без необходимата яснота за общата история и културно-историческо наследство с гражданите на РСМ, самоопределящи се като македонци, би донесло повече вреди, отколкото ползи и би обезценило съответната клауза в Договора.

"Нашият статут би се свел до този на българите в Сърбия, които са признати за малцинство, но нямат аналогични съвместни корени, културни традиции и език със сръбското население." - се казва в позицията.

Най-доброто решение за всички би било ако преамбюлът на Конституцията на РС Македония декларира, че тя е държава на всички нейни граждани, без да изброява никакви етноси, предлагат от БККС.

Според тях това би било в хармония с гражданската концепция, която доминира в цялостното съдържане на Конституцията и би гарантирало равни права на всички етнически общности, без превратни тълкувания за превъзходство или дискриминация по етнически признак.

В случай, че се вземе решение за включване на „част от … българския народ“, наред с „македонския народ“ в съществуващия преамбюл, непременно трябва да се спомене и общата им история, дефинирана с Договора, допълват от клуба.

На фона на нерешения спор между Белград и Прищина, дестабилизацията в Босна и Херцеговина, както и на изострящия се конфликт НАТО-Русия, в национален интерес и на двете ни държави е възможно най-бързото и трайно решение на спора и даване на зелена светлина за предприсъединителни преговори на РС Македония и Албания с ЕС.

По такъв начин, най-после би се изградил стратегическия за всички нас Коридор 8 и биха се прекратили всякакви опити за прекрояване на границите на Балканите, се посочва още в позицията на Българския културен клуб в Скопие.

Цялата позиция вижте ТУК.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Дончич спечели дуела с Морант за победа на Далас над Мемфис
Дончич спечели дуела с Морант за победа на Далас над Мемфис
Феновете на баскетбола избират своя №1
Феновете на баскетбола избират своя №1