НОВИНИ

Башар Асад пристигна в Саудитска Арабия за среща на върха на Арабската лига

bnt avatar logo
от БНТ
21:29, 18.05.2023
Чете се за: 02:25 мин.
По света
пхенян башар асад иска срещне ким чен
Слушай новината

Президентът на Сирия Башар Асад пристигна в Саудитска Арабия, за да се присъедини към срещата на върха на Арабската лига за първи път след повече от десетилетие война, съобщиха държавните медии.

Асад "пристигна на международното летище "Крал Абдулазиз" в Джеда, за да участва в срещата на върха на Арабската лига" в петък, съобщи сирийската държавна телевизия.

22-членният блок отстрани Сирия през ноември 2011 г. заради смъртоносните репресии на Асад срещу протестите, които прераснаха в конфликт, отнел живота на повече от 500 000 души и довел до разселването на милиони.

По това време Саудитска Арабия и други арабски държави или прекъснаха, или влошиха връзките си с Асад, като Рияд открито се застъпи за свалянето му по време на конфликта.

Но по-рано този месец панарабският орган отново приветства Дамаск, като домакинът Саудитска Арабия покани Асад на срещата на върха в петък, въпреки възраженията на други арабски държави.

Сирийският проправителствен вестник "Ал-Ватан" заяви, че Асад вероятно ще се срещне с "редица лидери на двустранни срещи" в четвъртък вечерта и в петък сутринта.

Последната среща на върха на Арабската лига, на която Асад е присъствал, е била през 2010 г. в Либия.

Регионалните столици постепенно започнаха да се отнасят благосклонно към Асад, след като той запази властта си и си върна загубените територии с решаващата подкрепа на Иран и Русия.

Дипломатическата активност се засили след смъртоносното земетресение, което засегна Сирия и Турция на 6 февруари.

Решението на Саудитска Арабия и подкрепящия Дамаск Иран да възобновят връзките си през март също промени политическия пейзаж в Близкия изток.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ансамбълът по художествена гимнастика с първа тренировка в Баку
Ансамбълът по художествена гимнастика с първа тренировка в Баку
В Бургас почетоха баскетболната легенда Бойчо Брънзов
В Бургас почетоха баскетболната легенда Бойчо Брънзов