НОВИНИ

Безапелационна победа за Никола Цолов в спринтовото състезание от Формула 3 в Монако

С победата си днес Цолов се изкачва до 12-то място във временното класиране във Формула 3

никола цолов време квалификацията имола формула
bnt avatar logo
от БНТ
13:13, 25.05.2024
Чете се за: 02:40 мин.
Спорт
Слушай новината

Никола Цолов остана недостижим за своите съперници в спринтовото състезание от Формула 3 в Монако и напълно заслужено записа първата си победа в шампионата, в който се състезава за втора година.

Българският пилот направи отлично потегляне от полпозишъна и запази първата си позиция пред Тим Трамнцин, който изпревари съотборника на Никола в АРТ Лорънс ван Хьопен в спринта до първия завой. Последва едно спиране на състезанието за повече от 20 минути, което бе наложено след една масова катастрофа в първата обиколка.

Тя бе започната след контакт между втория съотборник на Цолов – Кристиан Менсъл и Арвид Линдблад, които се удариха пред казиното, а впоследствие в тази катастрофа се включиха още Джоуше Дюфек, Алекс Дън и Киан Шийлдс. При рестарта след тази продължителна пауза Никола не остави никакъв шанс на Трамниц и започна да се откъсва, като преднината му достигна до 2.5 секунди в средата на дистанцията от 23 обиколки.

Тогава обаче на пистата излезе колата на сигурността, заради инцидент между Каспер Щука и София Фльорш. И този път обаче Цолов бе много силен след рестарта и отвя конкуренцията си, отваряйки аванс от 4.3 секунди за осем обиколки.

Това натискане от страна на българина бе наложено и от едно разследване за нарушаване на процедурата зад колата на сигурността. За щастие комисарите прецениха, че Цолов не е сторил нищо нередно, което позволи на Никола да върне леко газта и да се опази от инциденти.

Така той стигна до първата си победа във Формула 3 преди Трамниц и Ван Хьопен, които оформиха подиума.

С победата си днес Цолов се изкачва до 12-то място във временното класиране във Формула 3 със 17 точки. Лидер с 54 остава Форнароли следван от Браунинг с 52 и Беганович с 50.

Четвъртият уикенд за сезона във Формула 3 приключва утре с основното състезание, което ще стартира в 9:00 часа българско време. В него Цолов ще потегли 12-ти, а от полпозишъна ще стартира Габриеле Мини, който днес завърши 11-ти.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Много слънчеви часове ще има днес и утре
Много слънчеви часове ще има днес и утре
Илия Груев-младши: Този двубой ще бъде различен, всички погледи са насочени към "Уембли"
Илия Груев-младши: Този двубой ще бъде различен, всички погледи са насочени към "Уембли"