НОВИНИ

Бивш затворник от Гуантанамо става министър на отбраната в Афганистан

бивш затворник гуантанамо става министър отбраната афганистан
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
13:00, 25.08.2021
Чете се за: 01:25 мин.
По света
Слушай новината

Бившият затворник от Гуантанамо Абдул Каюм Закир беше назначен от радикалното движение на талибаните за министър на отбраната на страната. Това съобщи катарският телевизионен канал Ал Джазира, позовавайки се на източници в движението.

Закир е един от основните полеви командири на талибаните, който изпълнява бойни задачи и ръководи радикални бойци. След началото на американските и западните военни операции в Афганистан (2001-2014 г.) той започва да участва в битки на страната на движението.

Американски войници го заловиха и затвориха в базата Баграм, откъдето впоследствие беше прехвърлен в Гуантанамо. След освобождаването си той отново се присъедини към талибаните.

Във вторник движението назначи изпълняващи длъжността ръководители на няколко министерства и ведомства. Според агенция Pazhvok за вътрешен министър е назначен Садр Ибрахим и за министър на финансите Гюл Ага, задълженията на ръководителя на разузнавателните служби ще се изпълняват от Наджибула. Освен това движението назначи свои представители на министри на образованието, висшето образование и губернатор на столицата на страната Кабул.

ВСИЧКО ЗА СИТУАЦИЯТА В АФГАНИСТАН ЧЕТЕТЕ ТУК

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Билети от 12 до 24 лв. за мачовете на България с Литва и Грузия
Билети от 12 до 24 лв. за мачовете на България с Литва и Грузия
Катастрофа блокира околовръстното на Пловдив
Катастрофа блокира околовръстното на Пловдив