НОВИНИ

Бившият вътрешен министър на Полша е осъден на 2 години затвор

Милен Атанасов
от Милен Атанасов
16:50, 20.12.2023
Чете се за: 01:52 мин.
По света
Слушай новината

Полски апелативен съд осъди Мариуш Камински, бивш министър на вътрешните работи при предишното националистическо правителство, на две години затвор за превишаване на служебните му задължения. Присъдата е по дело от 2007 година.

Камински е заемал и поста координатор на специалните служби и в очите на критиците му олицетворява авторитарните тенденции в популистката националистическа партия "Право и справедливост", която загуби властта на парламентарните избори през октомври. В допълнение към присъдата за лишаване от свобода Варшавският регионален съд забрани на Камински да заема публични длъжности в продължение на пет години. Същото решение беше постановено и за неговия заместник Мачей Вазик.

Обвиненията срещу него датират от времето, когато е бил ръководител на службата за борба с корупцията. Полицаи от неговото звено, действащи под прикритие, са предлагали подкупи, за да разкрият корупцията на политици, отговарящи за преобразуването на земеделски земи в терени за строителство.

Осъден за първи път по това дело през 2015 г., Камински беше помилван от президента Анджей Дуда, съюзник на "Право и справедливост", още преди решението да влезе в сила. Това му позволи да продължи кариерата си в правителството. Решението на президента обаче беше оспорено от Върховния съд, въпреки решенията на Конституционния съд.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лидерът на Хамас е в Египет за преговори
Лидерът на Хамас е в Египет за преговори
Владимир Николов и състезателките на ВК Левски ще бъдат сред гостите на откриването на волейболния турнир "Звезди на бъдещето"
Владимир Николов и състезателките на ВК Левски ще бъдат сред гостите на откриването на волейболния турнир "Звезди на бъдещето"