НОВИНИ

Благоевградско: Ще бъдат ли изчистени избирателните списъци от хора, които не пребивават у нас?

bnt avatar logo
от БНТ
09:16, 14.11.2021
Чете се за: 02:42 мин.
У нас
Слушай новината

28 000 граждани на Република Северна Македония, но и с българско гражданство, имат право на глас в Благоевградско. Ще гласуват ли обаче?

В община Благоевград рекорден брой чуждестранни граждани са регистрирани в Рилци, Логодаж и Бело поле. Постоянни жители на село Рилци са около хиляда души, а регистрираните в избирателните списъци са 3526. Всички местни са чували за чужденците, но никога не са ги виждали.

На незастроен парцел в село Рилци са регистрирани десетки жители на Република Северна Македония.

От Община Благоевград обясниха, че вече не са възможни адресни регистрации на места, където липсват жилищни постройки.

"Има случаи, в които на един адрес има по над 1000 регистрирани. Сега няма възможност. Отново трябва собственика на имота да декларира, но трябва да има и жилищна постройка на въпросния адрес, на даденото място, защото преди това е имало както знаем трафопостове, празна земя", коментира секретарят на община Благоевград Дейвид Арабаджиев.

Според местните македонските граждани не повлияват вота в селото, защото не гласуват. Други обаче не споделят това мнение:

"Не идват на избори, но не е така, че не влияе на вота, защото утрешния ден се отчита в Рилци гласували, в списъка 860 човека, гласували 240, активност еди колко си, а от тях 50% са македонци, значи 50% е активността, а не 25 и това се отразява, няма как да не се отрази", заяви Мария Грозданова, жител на селото.

След подаден сигнал от жителите на село Рилци до полицията и прокуратурата е започнало заличаването на гласоподавателите.

"От месец март тази година е започнал процес на заличаване, като до колкото имаме информация, пролетта са заличени над 3200 адресни регистрации, в момента също тече в две от селата в Община Благоевград", заяви Дейвид Арабаджиев.

Заличаването на хора от избирателните списъци може да стане със заповед на кмета на общината, по искане на областния управител или по искане на прокуратурата.

Репортер: Владислава Миланова

ВСИЧКО ЗА ВОТА - КАК ГЛАСУВАХА ПОЛИТИЦИТЕ, КАКВО СЕ СЛУЧИ В СЕКЦИИТЕ, РЕЗУЛТАТИ, РАВНОСМЕТКИ И ИЗВОДИ - ЧЕТЕТЕ ТУК

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Проблем с хеш кода в машината в една от секциите в Пловдив
Проблем с хеш кода в машината в една от секциите в Пловдив
Христо Иванов: Решаващо важно е да имаме правителство след тези избори
Христо Иванов: Решаващо важно е да имаме правителство след тези избори