НОВИНИ

Блинкен: Китай иска да стане господстваща сила в света

блинкен китай иска стане господстваща сила света
Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
21:53, 28.09.2023
Чете се за: 02:35 мин.
По света
Слушай новината

Китай има амбицията да изпревари САЩ като водеща световна сила, заяви днес американският държавен секретар Антъни Блинкън, като същевременно отправи ново предупреждение във връзка с Тайван, предаде Франс прес.

Вашингтон посочи Китай като главно предизвикателство за САЩ в дългосрочен план и удвоява усилията си за увеличаване на американското присъствие в Азиатско-тихоокеанския регион.

"Мисля, че целта им е да станат доминираща сила в света - във военен, икономически и дипломатически план", каза Блинкън на форум, организиран от списание "Атлантик", отговаряйки на въпрос за намеренията на Китай. "Ето към това се стреми (китайският президент) Си Цзинпин. В определен смисъл това не е изненада. Китай има необикновена история. Мисля, че ако гледате и слушате китайските ръководители, ще установите, че те се стремят да си върнат онова, което смятат за свое законно място в света", отбеляза Блинкен.

Макар да твърди, че гледа трезво на отношенията с Китай и засилва натиска върху него, правителството на Байдън се старае да поддържа диалог с Пекин, за да "управлява отговорно" напрежението между двата гиганта. През юни Блинкън дори беше на посещение в Пекин. Напрежението обаче остава повишено, особено по отношение на Тайван, който китайското правителство смята за част от Китай.

Залогът е "изключително висок", каза американският държавен секретар, като изтъкна ролята на острова в световната икономика, главно като център за производството на най-модерни полупроводници.

"Ако се стигне до криза около Тайван, ускорена от действията на Китай, ще има глобална икономическа криза", предупреди Блинкен и призова Пекин да прекрати опитите да променя статуквото.

"Ние искаме - всички искат - мир и стабилност, и всички искат статуквото да се запази", каза той.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Повдигнаха обвинение на Барселона за подкупи на съдии
Повдигнаха обвинение на Барселона за подкупи на съдии
ВМС са унищожили 4 плаващи мини в наши води от началото на войната в Украйна
ВМС са унищожили 4 плаващи мини в наши води от началото на войната в Украйна