Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Близо 80 000 ученици усъвършенстват дигиталните си умения в клубове по интереси

bnt avatar logo
от БНТ
15:32, 16.11.2023
Чете се за: 02:22 мин.
Още
Класна стая
Снимка: БГНЕС/Архив
Слушай новината

Близо 80 000 ученици развиваха различни дигитални умения в клубове по интереси в цялата страна. 7000 такива клуба са сформирани в училищата през последните четири години по проекта "Образование за утрешния ден", съобщи пресцентърът на Министерството на образованието и науката.

Клубовете по интереси са два вида. Първият е за допълнителни занимания по ключови дигитални умения - базови и за напреднали, в които се включиха ученици от 1-ви до 12-и клас. Те усвояваха умения в пет области - грамотност за данни и информация, създаване на дигитално съдържание, комуникация и сътрудничество, решаване на проблеми и информационна сигурност.

Първите такива клубове бяха сформирани на 1 декември 2019 г. Оттогава през тях са преминали 67 534 ученици. Анализът показва, че всяка година се повишава нивото на дигиталните умения на учениците, посещаващи клубовете.

Вторият вид клубове по интереси е за по-специализирани умения - за компютърно моделиране и кодиране, предназначени за ученици от пети до 12-и клас. Първите такива клубове се сформираха на 2 декември 2022 г., след като учителите преминаха обучение по програмиране/кодиране, киберсигурност и защита на интелектуална собственост. В тях се включиха 5265 ученици, разпределени в 363 групи.

Всеки ученик, успешно завършил заниманията по интереси, получи удостоверение за преминало обучение, което се издаде от електронната система за управление на проекта, подписано от директора на училището.

Поради огромния интерес към дейностите в клубовете, с разрешение на Управляващия орган, допълнителните занимания по ключови дигитални умения продължават да функционират до 15 декември 2023 г., като се посещават от близо 6000 ученици.

Проектът "Образование за утрешния ден" е финансиран по оперативната програма "Наука и образование за интелигентен растеж" 2014 - 2020 г.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ергюнал Себахтин донесе първи медал за България от европейското по бокс до 22 г. в Будва
Ергюнал Себахтин донесе първи медал за България от европейското по бокс до 22 г. в Будва
Янаки Милев отпадна от тенис турнира в Анталия
Янаки Милев отпадна от тенис турнира в Анталия