НОВИНИ

Бойко Борисов с нови заместници в ГЕРБ (ОБЗОР)

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
20:07, 11.05.2021
Чете се за: 04:45 мин.
У нас
Слушай новината

ГЕРБ е с двама нови заместник председатели след националния съвет днес. Йорданка Фандъкова и Димитър Николов отстъпват местата си на Томислав Дончев и Даниел Митов. Уставът е променен, Изпълнителната и контролна комисия също са с подменен състав. Призивът на лидера е членовете на партията му да бъдат обрани и конструктивни.

Мобилизация - твърда, но добронамерена - с това пожелание лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов мотивира членовете на партията си да продължат да работят. Оцени като нереално това да са първа сила след пълен мандат. Смята, че хората оценяват свършеното, но искат да се надгражда.

"Предстоят ни два много тежки месеца срещу много, много пари, които са изправени срещу нас. Аз направих недопустими грешки, които за радост се отчитат като успехи сред нашите евроатлантически партньори", заяви Борисов.

Обърна се към втората политическа сила с думите, че целта на едно политическо състезание е да управляваш, а не да свалиш някого. Отговори задочно на упреците на Слави Трифонов, че бил излъгал за цената на изборите.

"Новият политически лидер, колегата Трифонов, вчера май се заял с мен, че съм казал, че изборите струват 150 милиона. Да, те могат да струват 130 или 140, но във всички случаи са над 100. Целта на тези избори не е да се направи парламент да смени един закон, а да състави управление. Това е целта на тези избори. Не е спорът колко точно струват. Както е казал, че 14 милиона ми се виждали малко, на него явно над 100 му се виждат малко", заяви Борисов.

Лидерът на ГЕРБ даде заявка да потърсят път за диалог.

"Трябва да се опитаме да намерим път към идеологическите партньори, ако народът ни подреди пак така, не е хубаво да сме в ситуация на крайна враждебност. Както Господ е казал - обичай врага си", коментира Борисов.

Преди речта на лидера бяха избрани заместниците на Борисов в партията. Йорданка Фандъкова и Димитър Николов бяха сменени от Томислав Дончев и Даниел Митов. Мотивът е да имат повече време за работа като кметове.

"Да не ме разбере някой погрешно - те остават от най-заслужилите, ставаме все по-старейшини, така че се надявам да не прочета заглавие, че е свалено доверието от тях. Обичаме ги, но партийната работа изисква ежедневно присъствие на събрания", заяви Борисов.

Заяви, че с избора си на Дончев и Митов казва достатъчно.

"С този избор ГЕРБ заема място на център дясно като евроатлантическа партия", заяви Борисов.

Новият заместник-председател на ГЕРБ критикува Румен Радев, че вчера на среща на НАТО в Букурещ подписал декларация, осъждаща руски действия, саботажи на територията на страни на НАТО, но е скрил това от българските граждани.

"Президентът не само е скрил декларацията, а се опитва да играе някаква мошеническа игра на нещо като тука има-тука няма с геополитическите позиции на България", заяви Даниел Митов.

"Двуличието е в основата на тези хора, те се опитват нещо, което не могат. Едновременно флирт с Русия. В същото време, когато президентът Джо Байдън говори на тази среща на Г-9, приема декларация. Не можеш да кажеш, нямаш мъжеството, нямаш вдигнатия юмрук, да кажеш - аз не съм съгласен с тази декларация", заяви Бойко Борисов.

Дончев смята, че трябва да се балансира.

"Светът се променя, динамичен е, очакванията на хората се променят, трябва да се опитаме да бъдем на висотата на обществените очаквания", заяви Дончев.

На партийния форум бяха приети и промени в устава на партията. Така бе увеличена числеността на Изпълнителната комисия - от осем на дванадесет членове.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кралица Елизабет II откри сесията на парламента
Кралица Елизабет II откри сесията на парламента
Електронните рецепти: Какви са притесненията на лекари и фармацевти
Електронните рецепти: Какви са притесненията на лекари и фармацевти