НОВИНИ

Болниците настояват за финансова помощ от държавата заради скъпия ток

bnt avatar logo
от БНТ
08:32, 01.02.2022
Чете се за: 03:22 мин.
Още
Слушай новината

Болнични организации настояват за финансова помощ заради повишените цени на тока у нас. Какви са мотивите им - това обясниха в "Денят започва" Свилена Димитрова, председател на УС на Българската болнична асоциация и Ива Пехливанска, член на УС на Сдружението на частните болници в България.

Болниците у нас се оказаха поставени под общия знаменател на увеличаващата се цена на тока и газа, коментира Димитрова.

Здравните заведения са наравно с останалите участници в гражданския търговски оборот, но те не се финансират по традиционните методи и не разполагат с начин на финансиране, по който да коригират цените си и да компенсират тази разлика. Това е най-тревожното, за което ние сигнализираме още от октомври. Затова излязохме с декларация вчера, обясни тя.

"Би трябвало да има механизъм, който да компенсира тази цена. От една страна цената на клиничната пътека отдавна не е търпяла сериозна реформа, от друга страна, дори и в момента както сме заявили тя да се налага да претърпи някакво развитие, няма да може да компенсира тези извънредни разходи, така че трябва да има компенсация от друг вид", допълни Димитрова.

Проблемът стои независимо от собствеността на болницата, смята Ива Пехливанска.

"Ресурсът, който се финансира от Здравната каса е един и същ, независимо дали болницата е частна, държавна или общинска, така че проблемите, които ние имаме в цялата страна, са национални. Всички сме заедно в тази ситуация, проблемите ни са еднакви", допълни тя.

"Бихме желали да бъдем компенсирани в отделна обособена група, тъй като дейността на болниците е по-различна. Няма как да оставим пациентите си на студено", заяви Пехливанска.

Тя каза още, че компенсациите за октомври и ноември са възлизали на 40% от повишението на цените, което според нея е изключително недостатъчно. Пехливанска настоява за поемане на 100% от повишението на цените, докато се намери друго решение.

Свилена Димитрова също напомни, че всички болници са били наравно в пандемията и апелира за сериозен разговор за увеличение на клиничните пътеки.

Гледайки с разум в ситуацията и при липсата на сериозно увеличение на бюджета за болнична помощ, ние подкрепяме предложението на БЛС за поетапно увеличение на цените на клиничните пътеки, допълни Свилена Димитрова.

Според Ива Пехливанска, медицинските лица не бива да бъдат лишавани от допълнителните си трудови възнаграждения, за сметка на разходите за високите сметки на тока особено в ситуацията, в която се намират в момента. "Ще се борим за достойното заплащане на нашите специалисти", заяви още Пехливанска.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте още теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Младежкият национал Силвестър Джаспър ще играе в елита на Шотландия
Младежкият национал Силвестър Джаспър ще играе в елита на Шотландия
Нови 24 случая на COVID-19 сред лица, свързани с Игрите в Пекин
Нови 24 случая на COVID-19 сред лица, свързани с Игрите в Пекин