НОВИНИ

Бончо Генчев в "Зала на славата"

бончо генчев зала славата
bnt avatar logo
от БНТ
14:14, 05.02.2023
Чете се за: 02:32 мин.
Спорт
Слушай новината

Гледайте поредния брой на предаването "Зала на славата", в което специален гост е бившият български футболист Бончо Генчев.

Пред БНТ футболистът разказва за успешната си кариера и за най-незабравими моменти с клубните отбори и с националния тим на България.

Бончо Генчев е роден на 7 юли 1964 г. в Генерал Тошево, а първите си стъпки във футбола прави в школата на местния Спортист. Дебютът му в професионалния спорт идва с екипа на Добруджа, а след кратък престой в ловешкия Осъм, Генчев подписва с Локомотив Горна Оряховица, където записва 85 мача и 13 гола за първенство.

Между 1987 и 1991 г. играе за Етър (115 мача, 37 гола, шампион на страната през 1991 г.), а добрите му изяви водят до подпис с португалския гранд Спортинг (Лисабон). През 1992-а Генчев преминава в английския Ипсуич и се превръща в първия българин, записал участие в местната Висша лига. В рамките на три сезона изиграва 61 шампионатни мача за клуба, преди да подпише с Лутън Таун.

През сезон 1997/98 се завръща в България и става голмайстор на Първа лига с екипа на ЦСКА (32 двубоя, 20 попадения), а в залеза на кариерата си облича екипа на нискоразредния английски Хендън.

За националния отбор Генчев дебютира през 1990 г. и записва общо 12 мача за представителния ни тим. Участник е на световното първенство в САЩ през 1994-та, където България достига до полуфинал, като в осминафиналите срещу Мексико Бончо Генчев вкарва и една от дузпите при успеха над Мексико. С екипа на "лъвовете" Генчев участва и на европейския шампионат в Англия две години по-късно.

Гледайте епизода от "Зала на славата" с участието на Бончо Генчев на bnt.bg

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
"Ахимса"(Ненасилие): 40 български художници с изложба срещу агресията
"Ахимса"(Ненасилие): 40 български художници с изложба срещу агресията
62 училища са закрити в Русенско за последните 30 години
62 училища са закрити в Русенско за последните 30 години