НОВИНИ

Борисов: България е поръчала 1 млн. теста за коронавирус

Александър Марков
от Александър Марков
16:12, 23.03.2020 (обновена)
Чете се за: 01:16 мин.
У нас

1 млн. теста за коронавирус е поръчала България в рамките на общоевропейската обществена поръчка, обяви премиерът Бойко Борисов на инспекция на новия водопровод в Перник.

Така скоро ще може да започнат по-широки тестове на населението.

С новите тестове ще може да започне тестването на повече хора, а не само на болни и такива с проява на симптоми, обясни премиерът.

Бойко Борисов, министър-председател: 1 млн. тестове лично ги поръчах на комисаря, за да има да тестваме после максимум населението в общата поръчка на ЕС. ЕС винаги малко по-бавно като голяма система, обаче, като се развърти накрая, много мощно ще се справим с всички предизвикателства, всичките заедно.

Премиерът отновo подчерта правилността на взетите мерки за борба с коронавируса.

Бойко Борисов, министър-председател: Имаше приказки за мерките и за страха, виждате, по 3-4 дена днес Гърция направи това, което сме направили ние през 3-4 дена. Това, което се случва в света, е най-голямото потвърждение на правилността на нашите мерки. Колко са били по-своевремнни от другите.

БАН и София Тех парк в момента разработват два различни вида маски с два филтъра.

Емил Караниколов, министър на икономиката: Единият с активен въглен, другият със сребърни, йонни връзки, тъй че целият текстил е там.

Бойко Борисов, министър-председател: Като изключим Китай, няма друга държава толкова бързо да си попълни наличните количества на облекла, 10 000 шлема, най-хубавите, харесват им.

След като повози кмета на Перник Станислав Владимиров в джипа, двамата откриха и новия водопровод. Ще бъде облекчен режимът на водата.

Станислав Владимиров: Сега ще се разберем с управителя на ВиК, така както сме го решили, от 6 сутринта до 22 ч.

Бойко Борисов, министър-председател: Точно така, за да може само нощеска да спирате. И ако така върви и времето, и Белмекен е пълен, мислете и за отмяната, махане на режима.

Язовир "Студена" се пълни добре и е достигнал 8,7 млн. куб. метра вода. Сегашният водопровод може да остане резервен. Премиерът посъветва кмета да се сдобри с екомонистъра Емил Димитров и да не се съдят.

Бойко Борисов, министър-председател: Сега е коронавирус, вместо да ходите по съдилища, най-добре е едно извинявай, по една ракия, защото ще продължите да работите заедно.


Водопроводът от София към Перник струва 25 млн. лв.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Медици посрещат пристигащите на автогарата и жп гарата във Варна
Медици посрещат пристигащите на автогарата и жп гарата във Варна
Обновена декларация за преминаване през КПП в областните градове
Обновена декларация за преминаване през КПП в областните градове