НОВИНИ

Борисов: Разпоредих на министъра на здравеопазването носенето на маски да стане задължително

След дни представят възможности за производство на тестове в страната

bnt avatar logo
от БНТ
09:34, 11.04.2020
8472
Чете се за: 01:53 мин.
Политика

Разпоредих на министъра на здравеопазването, трябва да задължим, който излиза на обществено място, без маска да не се движи, ако няма маска, може да си сложи шал".

Това заяви на брифинг в Министерския съвет премиерът Бойко Борисов.

Очаква се мярката да важи още от утре - Цветница.

Борисов уточни, че има нещо, което го притеснява и това е - за радост ниската заболяемост, ниската смъртност в сравнение с другите страни, но това успокоява хората.

Бойко Борисов: Усещането ми е, че си мислим, че това ще свърши, усещането ни е, че едва ли не е шега. Цял свят знае и гледа, че трябва да се спази единственото засега към този момент успешно правилно действие - дистанцията. Мерките за излизане са все по-строги и задължителното носене на маски. Разпоредих на министъра на здравеопазването трябва да задължим, който излиза на обществено място, без маска да не се движи, ако няма маска, може да си сложи шал.

Премиерът обясни, че отделно са поръчани и 1 млн. маски, плюс ЕК, плюс фабриките, които произвеждат непрекъснато, а и всеки може и да си ушие и ако иска.

Бойко Борисов - министър-председател: Насмогнем ли на маски, финансовият министър има готовност да платим за тези, които нямат възможност и мисля, че и от дарителите вече много даряват маски. Най-трудното ни предстои. Под 1% се движим в момента. В тъгата си мога да кажа, че добрата новина е, че тези починали хора са все с тежки заболявания. Но ние имаме много такива хора в страната, рисковата група е много голяма и ако я изпуснем, да влязат всички в болницата, тогава ще понесем катастрофална щета.

Борисов каза още, че след няколко дни ще представят как ще се възобнови и ще се изгради производство на тестове, като допълни, че те няма да станат за 10-20 дена, но за 2-3 месеца. "Навремето България е имала подобни възможности, вярно във военната област, във Варшавския договор, затова ние както започнахме да си произвеждаме маски, облекла, очила, така ще започнем да си произвеждаме тестове. Към момента имаме резерв от 10 000-15 000 PCR-ара, така че има с какво да се работи".

Той допълни, че вчера са платили 30 000 PCR-ра на Южна Корея и 600 000 PCR-ра от ЕК. "Кръстосвайки методите и на пуловете и на индивидуалните тестове, мисля че с такива количества ще понесем първата вълна за масови тестове, но и в Германия и Австрия казват, че не е дошъл моментът от резултатите, които получават. До този момент всичко което сме направили, го правят и в другите държави", категоричен беше премиерът.

Когато процентът на положителните проби е нисък, се предприема методът на пуловете – ако се изследват 100 проби, от които очакваш 5 положителни, тогава може да се направи следното – събираш 5 материала и изследваш отделно 5-те, за да разбереш кой е болен – един или двама най-много. Това каза директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев.

Проблемът е в чувствителността на метода – ако материалът има много малко вирус, това е един от проблемите, защото целим да взимаме пробата в началото на заболяването, тогава не можеш да събираш 10 материала, защото шансът да откриеш заболяването е по-малък, каза Кантарджиев.

Премиерът Борисов призова отново хората да си останат вкъщи на Великден. "Ние можем да изкажем радостта си от възкресението на Христос и от вкъщи и съм убеден, че Господ ще ни чуе и ще ни разбере, че сме действали умно", допълни Борисов. Той уточни, че в другите страни са затваряли църкви, но в България разчитат на дисциплината, самосъзнанието и вярата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Главният секретар на МВР: Останете си вкъщи! Нека топлото време да не ви подвежда
Главният секретар на МВР: Останете си вкъщи! Нека топлото време да не ви подвежда
Бъдете "С БНТ на училище" и през новата седмица. Вижте програмата за 13 април
Бъдете "С БНТ на училище" и през новата седмица. Вижте програмата за 13 април