НОВИНИ

Боряна Калейн на финала в Токио

Боряна Калейн
Снимка: БОК, Костадин Андонов – Start-Photo
bnt avatar logo
от БНТ
12:29, 06.08.2021
6826
Чете се за: 03:40 мин.
Спорт
Слушай новината

България ще има една представителка при жените във финала на индивидуалната надпревара на Олимпийските игри в Токио.

Боряна Калейн ще стартира утре, 7 август, в битката за медалите. Тя се класира на 8-о място с общ сбор от 95.650 точки, което ѝ дава право да продължи състезанието.

Позиция сред най-добрите 10 финалистки не успя да намери Катрин Тасева. Опитната ни гимнастичка завърши на 14-о място в квалификациите за многобоя. Въпреки че имаше всички шансове да влезе в Топ 10, грацията ни допусна грешки при последното си излизане на килима на лента, което я лиши от златната възможност.

Катрин Тасева получи сбор от четирите изигравания 91.100 точки. Самата гимнастичка обяви, че това е нейното последно състезание.

Боряна Калейн започна малко нервно дебюта си на Олимпийски игри. Състезателката на клуб „Левски-Триадица“ допусна груба грешка с изпускане на уреда в края на съчетанието и получи 24.100 точки за изпълнението си на обръч. При второто си излизане на килима вече се мобилизира и изигра много добре топката на „Вечерай, Радо“ в изпълнение на Деси Добрева и Веско Ешкенази. Съчетанието беше оценено с 25.800 точки от съдийската бригада.

За бухалките си Боряна Калейн получи 26.600 точки след чисто изпълнение. За съжаление, българката не успя да покаже максимума от програмата си на лента. Тя допусна неточности, което беше отразено с 19.150.

Катрин Тасева, която бе с много ранен стартов номер – 3, получи 24.450 точки за своя обръч. А за второто си изиграване в Токио с топка тя получи 24.600 точки. Катрин Тасева излезе много мобилизирана за съчетанието си с бухалки, което ѝ донесе 24.400 точки. По всичко личеше, че грацията може да влезе във финала при чисто последно изпълнение. За съжаление, Катрин Тасева беше много неуверена и след грешки получи 17.650 точки за композицията си по саундтрака от филма „Великият Гетсби“.

С най-висок бал за финала се класира представителката на Русия Дина Аверина със 106.300. Втора е нейната сестра Арина Аверина със 106.175, а трета е Линой Ашрам със 103.100 точки.

Финалът в индивидуалния многобой е утре, 7 август, от 9.20 часа. Състезанието започва „от нула“, без да се зачитат оценките от квалификациите.

В събота стартира и квалификацията при ансамблите, която е насрочена за 4.00 часа. Момичетата на Весела Димитрова са със стартов номер 11. Според регламента от 14-те ансамбъла за финала се класират първите 8.

На Олимпийски игри няма медали на отделните уреди, раздават се само два комплекта отличия – в многобоя при индивидуалистките и многобоя при ансамблите.

Последвайте нашата общност "Спорт по БНТ" във Viber!

Снимки: БОК, Костадин Андонов – Start-Photo

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
С постановка на "Аида" откриват фестивала "Опера на върховете" в Белоградчик
С постановка на "Аида" откриват фестивала "Опера на върховете" в Белоградчик
Стойчо Младенов: Една голяма победа за нас
Стойчо Младенов: Една голяма победа за нас