НОВИНИ

Британската "Астра Зенека" изтегля ковид ваксината си в световен мащаб

bnt avatar logo
от Мирослава Кирилова
15:45, 08.05.2024
6618
Чете се за: 02:17 мин.
По света
британската астра зенека изтегля ковид ваксината световен мащаб
Слушай новината

Британската фармацевтична компания "Астра Зенека" изтегля ваксината си срещу COVID-19 в световен мащаб на фона на съдебни битки с пострадали заради редки странични ефекти на препарата. Компанията обяснява стъпката си прагматично - на пазара са се появили "множество препарати, които са по-ефективни и даващи защита от новите варианти на вируса" и ваксината вече не е търсена.

Съобщението идва, след като през март фармацевтичният гигант съобщи, че доброволно се изтегля от Европейския съюз. В близките месеци препаратът ще бъде изтеглен от самата Великобритания, както и от други страни. Компанията съобщи, че повече нито ще произвежда, нито ще продава своята ваксина.

"Невероятно се гордеем с тази роля, която "Vaxzevria" изигра в борбата с глобалната пандемия. Съгласно независими оценки, само за първата година приемането й е спасило 6,5 млн. животи, като по целия свят са изпратени над 3 млрд. дози", обясниха от компанията.

От миналата година в ход е съдебна битка във Великобритания по колективен иск срещу "Астра Зенека". Подаден е от близки на хора, починали или тежко пострадали след ваксина от коронавируса. Първи към британското правосъдие се обръща Джейми Скот, който след ваксинирането си през април 2021 г. заради образуване на тромб получава кръвоизлив в мозъка. Лекарите успяват да спасят живота му, но това довежда до необратими последствия за него. Според представители на юридически фирми, ищците могат да станат няколко стотин души, което може да означава милиони загуби за компанията, отбелязва британският в. "Дейли Телеграф". В документите, подадени в съда, компанията признава, че приемането на ваксината може "в крайно редки случаи да предизвика TTS - тромбоза със синдром на тромбоцитопения".

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Александър Вучич разговаря на четири очи със Си Дзинпин
Александър Вучич разговаря на четири очи със Си Дзинпин
Серия от удари спря електрозахранването в Украйна
Серия от удари спря електрозахранването в Украйна