НОВИНИ

Черно море по време на война: Как са разпределени силите

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
19:18, 01.03.2022
10090
Чете се за: 03:42 мин.
По света
Слушай новината

Корабът "Рожен" на Българския морски флот продължава да е блокиран в украинското пристанище Черноморск. Това заяви изпълнителният директор на БМФ капитан далечно плаване Александър Калчев. Нашият кораб е там от 22 февруари. Военни кораби под всякакъв флаг вече не могат да преминават през черноморските проливи. Турция използва Конвенцията от Монтрьо и затвори Босфора и Дарданелите за военни плавателни съдове. Но дори и с тази мярка, Русия има доминираща роля в Черно море, заяви за "Светът и ние" журналистът Мехмед Юмер.

Войната затвори украинските пристанища. По неофициална информация в зоната от 12 мили патрулират руски кораби, които предупреждават, че навлизането в района е забранено. В момента Москва разполага с 18 големи военни кораба в Черно море.

В началото на февруари 6 руски военни кораба и подводница преминаха през Босфора и Дарданелите заради обявените тогава от Москва военни учения в Черно море. Още четири бойни кораба на Русия чакат да преминат проливите в същата посока.

Ще се позовем на конвенцията от Монтрьо, за да ограничим морския трафик и да предотвратим допълнителна ескалация на конфликта. Както винаги сме казвали, ние зачитаме суверенитета и териториалната цялост на Украйна, каза Реджеп Тайип Ердоган, президент на Турция.

От шестте черноморски държави, три са в НАТО - България, Румъния и Турция. Още от края на 90-те Грузия си сътрудничи с Алианса. За март дори беше планирано мащабно съвместно учение с грузинските военни. В момента натовски кораби в Черно море няма. Когато Русия нападна Украйна, най-близкият кораб на Алианса е бил в Средиземно море.

Русия има доминираща роля, независимо, че натовски страни също да имат излаз на Черно море. Въобще няма да повлияе на руската военна мощ в момента. От Крим се случва другата фронтова линия, каза Мехмед Юмер, журналист.

Конвенцията от Монтрьо от 1936 г. регулира плаването през Черноморските проливи. По време на война Турция може да наложи забрани за преминаването на бойни кораби през Босфора и Дарданелите. Конвенцията все пак оставя вратичка за военните кораби, които се връщат в базите си. Така че, руските кораби могат да преминат през проливите. Преценката остава на Анкара.

Няма да правим компромиси със своите национални интереси, но няма и да пренебрегваме задължението си да сме балансьор в региона и на глобално равнище. Ето защо няма да прекъснем отношенията си нито с Украйна, нито с Русия, каза Реджеп Тайип Ердоган, президент на Турция.

Турция използва конвенцията от Монтрьо и през 2008 г., когато Русия призна независимостта на Абхазия и Южна Осетия. Тогава Анкара не допусна американски военен кораб да премине проливите в Черно море.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЕП прие резолюция, с която осъжда руската военна офанзива в Украйна
ЕП прие резолюция, с която осъжда руската военна офанзива в Украйна
Диригентът Марк Кадин: Путин лъга на преговорите - това е подлост
Диригентът Марк Кадин: Путин лъга на преговорите - това е подлост